Έκθεση στην Σαρρή 12: METROPOLITANI INDIANI από τον Woozy

Μια ακόμη solo έκθεση από streetartist στην Sarri 12, μια γκαλερί στα μέτρα μας, καλλιτεχνικό καζάνι λόκαλ γκραφιτάδων. Βρεθήκαμε λοιπόν στο άνοιγμα και μιλήσαμε με τον Βαγγέλη Χούρσογλου aka Woozy.

συνέντευξη/κείμενο: Σοφία Σταυριανοπούλου
main φωτογραφία: Anna Motou 

 

Ο Βαγγέλης Χούρσογλου aka Woozy  σε μια μοναδική σε πρωτοτυπία και θεματική ατομική έκθεση στη γκαλερί Σαρρή 12 μεταφέρει τους Metropolitani Indiani στην ελληνική πραγματικότητα της περιόδου 2008 -2013.  

Εικόνα
Woozy

 
 
Πρώτα, λίγα λόγια για το αντιεξουσιαστικό κίνημα των Metropolitani Indiani 


Λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 στην Ιταλία, το αυτονομιστικό αντιεξουσιαστικό κίνημα των Metropolitani Indiani βρίσκεται στην ακμή του. Τα μέλη του εναντιώνονται δραστικά στον καπιταλισμό προβάλλοντας την κατάρρευση του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης που προέκυψε από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση στις αρχές της δεκαετίας αυτής. Εξεγείρονται ενάντια στην κρατική τρομοκρατία και προχωρούν σε ένα αντάρτικο πόλης μέσω καλλιτεχνικών δρώμενων και παρεμβάσεων. Υιοθετούν την εξωτερική εμφάνιση των Ινδιάνων της Αμερικής για να καταγγείλουν τα πρότυπα του δυτικού πολιτισμού και μέσω της μουσικής και της έκφρασης επιχειρούν να αναζητήσουν την ελευθερία σε αρχέγονα πρότυπα.



Εικόνα
Indiani Metropolitani Μάρτιος 1977

Indiani Metropolitani Μάρτιος 1977 - φωτογραφία Tano D'Amico 
 

Εικόνα
Tano D


Indiani Metropolitani Μάρτιος 1977 - φωτογραφία Tano D'Amico


Βρεθήκαμε στην έκθεση και μιλήσαμε με τον Woozy
 
Ο Βαγγέλης Χούρσογλου aka Woozy  σε μια μοναδική σε πρωτοτυπία και θεματική ατομική έκθεση στη γκαλερί Σαρρή 12 μεταφέρει τους Metropolitani Indiani στην ελληνική πραγματικότητα της περιόδου 2008 -2013. Είναι εποχή των έντονων διαδηλώσεων ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, ενάντια στο ρόλο των ευρωπαϊκών τραπεζών, της δήθεν ευρωπαϊκής ενότητας αλλά και γενικότερα της αμφισβήτησης του δυτικού τρόπου ζωής και του καπιταλισμού. Οι κλυδωνισμοί αυτοί και σε συνδυασμό με τα στοιχεία του πολιτισμού των Ινδιάνων, όπως ο τοτεμισμός, ο ανιμισμός, οι μεταμφιέσεις και συμβολικές ιδιαιτερότητες εμπνέουν και προσφέρουν ερεθίσματα στον Woozy. Φωτογραφίες και αντικείμενα από τους δρόμους της Αθήνας μετουσιώνονται σε εικαστική έκφραση. Collage και installations με ιδιαίτερη προοπτική και αισθητική σαρκαστική και χιουμοριστική κάνουν το θεατή μέρος των γεγονότων σε πραγματική και εξωπραγματική διάσταση.
 
Για τον καλλιτέχνη  οι δυο αυτές περίοδοι έχουν ομοιότητες κυρίως σε αισθητικό επίπεδο μιας και η τεχνολογία έχει επιφέρει πια μεγάλες αλλαγές στο πως αντιλαμβανόμαστε ως πολίτες τα ερεθίσματα και πως εκφραζόμαστε συνειδησιακά.  
 

Εικόνα
Metropolitani Indiani

 

Εικόνα
Metropolitani Indiani

φωτογραφία Anna Motou 
 

-----

Δείτε ακόμη:
Η προηγούμενη έκθεση στην Sarri 12. Late Night Tale από τον streetartist WD

-----

 

Εικόνα
φωτογραφία: Anna Motou

φωτογραφία: Anna Motou  
 

Σε βαθύτερη ερμηνεία της αισθητικής του, ο Woozy μας λέει: 

«Ο μαχητικός ρομαντισμός της τέχνης της δεκαετίας του 70 δεν μπορεί να επιβιώσει στις σύγχρονες ταχύτητες και πιέσεις του κοινωνικοπολιτικού πλέγματος. Αυτό που βλέπω είναι πως το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα λειτουργεί πλέον μόνο μέσω μιας δικής του φαντασιακής πραγματικότητας και όχι βάση κάποιας εξελικτικής κοινωνικής και οικονομικής αναγκαιότητας. Και το καταφέρνει με μια συντριπτική πλειοψηφία υποταγμένων πολιτών, όπως και με μένα, μέσω διαφόρων μεθόδων εκφοβισμού και τεχνολογικού ηδονισμού που καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή και τον ανθρώπινο ψυχισμό. Η καπιταλιστική φαντασιακή πραγματικότητα, όπως και οι Μετροπολιτάνοι Ινδιάνοι, επιλέγει σύμβολα, στολές, αρχές και πρακτικές που αφορούν θεούς όπως το κέρδος, την εκμετάλλευση και την ιεραρχία. Μάλλον το κεντρικό θέμα της δουλειάς μου γενικότερα έχει να κάνει με τις διάφορες δυνατότητες της φαντασιακής πραγματικότητας και στη συγκεκριμένη έκθεση προτείνω μια καταγραφή της δικής μου φαντασιακής πραγματικότητας, με την οποία επιβιώνω συνειδησιακά ως καλλιτέχνης και ως υποταγμένος αλλά εν δυνάμει ανυπότακτος πολίτης!»
 
Η έκθεση του Woozy ψυχαγωγεί, θέτει προβληματισμούς και αφήνει να οδηγηθούμε σε νέες έννοιες και προσεγγίσεις της street art. Για τις σκέψεις που μοιράστηκε μαζί μας ο Βαγγέλης Χούρσογλου, τον ευχαριστούμε πολύ. Επίσης ευχαριστούμε την Anna Motou που μας παραχώρησε τις καλοτραβηγμένες φωτογραφίες.

// 

'Εκθεση Metropolitani Indiani 
Διεύθυνση: Sarri 12 Gallery / Σαρρή 12 Αθήνα (Ψυρρή)
Διάρκεια: 28 Μαϊου-28 Ιουνίου 2016
Ώρες Λειτουργίας: Κάθε μέρα 12.00-20.00
Είσοδος ελεύθερη


Εικόνα
Στιγμιότυπα από τη Μουσική Κανναβική πορεία στο κέντρο της Αθήνας

 
κείμενο/συνέντευξη: Sofia Stavrianopoulou
ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

think

Οι Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας (crimes n’ beer), που διοργανώνει η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και το βιβλιοκαφέ red n’ noir, επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στον πολυχώρο του...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter