Main Nav

Διεθνής Αμνηστία: 10 βιβλία-προτάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σχόλια: 0
inExarchia - 08/03/2015

Διεθνής Αμνηστία: με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, σας προτείνουμε βιβλία που είτε είναι κλασικά φεμινιστικά αναγνώσματα, όπως το Δεύτερο Φύλο, είτε σχετίζονται με το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των γυναικών. (πρώτη ανάρτηση το 2015)

Διεθνής Αμνηστία: 10 βιβλία-προτάσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

κείμενο του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (πρώτη ανάρτηση το 2015):

"Τι σχέση έχει η ποίηση και η λογοτεχνία με τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, γνωστός για τον αγώνα του κατά του απαρτχάιντ, έχει δώσει την πιο εύστοχη απάντηση: «Συνδέονται με αυτό το υπέροχο ταλέντο που έχουμε εμείς οι άνθρωποι: να συμπάσχουμε με τους άλλους. Μέσω αυτής της συναίσθησης, ξεπερνούμε τις προκαταλήψεις, αναπτύσσουμε ανοχή και τελικώς καταλαβαίνουμε την αγάπη. Οι ιστορίες μπορούν να φέρουν την κατανόηση, τη θεραπεία, τη συμφιλίωση και την ενότητα.».

Εμείς στη Διεθνή Αμνηστία παίρνουμε την ανάγνωση στα σοβαρά. Για αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, σας προτείνουμε βιβλία που είτε είναι κλασσικά φεμινιστικά αναγνώσματα, όπως το Δεύτερο Φύλο, είτε σχετίζονται με το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των γυναικών όπως το Ελεύθερες Γυναίκες ή το Λουλούδι της Ερήμου. Επιλέγουμε όμως και βιβλία που προβληματίζουν για τον παραδοσιακό ρόλο των φύλων και τη θέση των γυναικών μέσα στην κοινωνία όπως οι Ικέτιδες του Αισχύλου ή ακόμα και η Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση.
Καλή ανάγνωση! "

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα


ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 14 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

CREMIEU AURINE, JULIEN HELENE
Εκδότης: ΕΥΜΑΡΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ // Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 14 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ Κ
14 γυναίκες, η Αϊσατά Α., η Σιχέμ Μπεσεντρίν, η Βέρα Σίρουα, η Κριστίν Κ., η Άντζελα Ντέιβις, η Βίβιαν Ντιάζ, η Άσμα Γιαχανγκίρ, η Ελίζα Μουσάεβα, η Ίτα Φάτια Νάντια, η Αρουντάτι Ρόι, η Νγκουάνγκ Σανγκντρόλ, η Λεϊλά Σαχίντ, η Σοφία Υ. και η Λεϊλά Ζάνα μιλούν εδώ για το δικό τους αγώνα για την ελευθερία. Βρέθηκαν σε όλες τις μάχες, από τη θανατική ποινή ως τους ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, από τα εγκλήματα τιμής έως τα εγκλήματα πολέμου.
Διαβάστε περισσότερα...ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ
DIRIE WARIS, MILLER CATHLEEN
Εκδότης: ΩΚΕΑΝΙΔΑ

ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ - Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


Η Γουόρις Ντίρι, γόνος μιας παραδοσιακής σομαλικής οικογένειας νομάδων, που πίστευαν στα αρχαϊκά έθιμα όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο γάμος ανάμεσα σε κοριτσάκια προεφηβικής ηλικίας και σε ηλικιωμένους άντρες, το έσκασε από την καταπιεστική ζωή της στην αφρικανική έρημο, όταν ήταν μόλις δεκατριών χρόνων, αγράμματη και πάμπτωχη, χωρίς τίποτα δικό της εκτός από ένα κουρελιασμένο σάλι.
Διαβάστε περισσότερα...
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΥΛΟ

BEAUVOIR SIMONE. DE
Εκδότης: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΥΛΟ ( ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ )
Το «Δεύτερο Φύλο» κυκλοφόρησε το 1949 και αποτέλεσε το απόλυτο έργο αναφοράς του φεμινιστικού κινήματος. Τα 50.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης εξαντλήθηκαν μέσα σε μια βδομάδα, ενώ το Βατικανό περιέλαβε το βιβλίο στη «μαύρη λίστα» του. Εξήντα χρόνια μετά, ενώ η φεμινιστική ουτοπία ξεφτάει καθώς σεξιστικές αντιλήψεις και πρακτικές επανέρχονται σε πολλά σημεία του πλανήτη, το «Δεύτερο Φύλο» αξίζει να ξαναδιαβαστεί ως ορόσημο της ιστορίας του γυναικείου κινήματος.
Διαβάστε περισσότερα...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ, ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ...
ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ // ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ, ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΗΤα τελευταία πενήντα, εξήντα ή έστω εκατό χρόνια και σε ένα μικρό μόνο τμήμα του αμαρτωλού πλανήτη μας -αυτό που εμείς σήμερα αυτάρεσκα ονομάζουμε δυτικό κόσμο- οι γυναίκες άρχισαν για πρώτη φορά να ζουν όλο και πιο ανθρώπινα. Για αιώνες και χιλιετίες, σε όλη τη μέχρι τότε ιστορία τους και σε όλα τα πλάτη και μήκη της υφηλίου, οι γυναίκες, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της Γης και παρά τις ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, ζούσαν σαν "χρηστικά αντικείμενα" και η ζωή τους έμοιαζε με αυτή των κατοικίδιων ζώων.
Διαβάστε περισσότερα...
ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΙΚΕΤΙΔΕΣ
ΑΡΧΑΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ-
ΑΙΣΧΥΛΟΣ
Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ

ΙΚΕΤΙΔΕΣ ΑΙΣΧΥΛΟΣ ( ΣΕΙΡΑ : ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ )
Όπως σ' όλα τα σημαντικά πράγματα στον κόσμο της τέχνης, κι όχι μόνο στο κόσμο της τέχνης, το μυστικό βρίσκεται στην απλότητα, και στην τυπικότητα με την οποία εκφράζεται το απλό. Χωρίς να έχω πειστεί πως οι «Ικέτιδες» δεν είναι το πρώτο σωζόμενο θεατρικό κείμενο της ανθρωπότητας, πιστεύω πως είναι το πιο απλό θεατρικό κείμενο του κόσμου. Απλοϊκά έχουμε άπειρα, και μονοσήμαντα πάμπολλα. Τόσο όμως απλό και συνάμα τόσο φορτισμένο, σπάνια θα συναντήσουμε στο παγκόσμιο θέατρο.
Διαβάστε περισσότερα...
ΜΕ ΛΕΝΕ ΜΑΛΑΛΑ
«ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ, ΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΙ ΕΝΑ ΜΟΛΥΒΙ ΜΠΟΡΟΥΝ Ν' ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ», ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΟΡΘΩΣΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ

YOUSAFZAI MALALA
Εκδότης: ΠΑΤΑΚΗΣ

"ΜΕ ΛΕΝΕ ΜΑΛΑΛΑ // «ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ, ΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΚΙ ΕΚατάγομαι από μια χώρα που δημιουργήθηκε τα μεσάνυχτα. Όταν κόντεψα να πεθάνω, ήταν μεσημέρι..." Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, ένα κορίτσι τους εναντιώθηκε. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αρνήθηκε την επιβεβλημένη σιωπή και πολέμησε για το δικαίωμά της στην εκπαίδευση. Την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο, και ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει.

Διαβάστε περισσότερα...

 

-----------
Δείτε ακόμη: 

Αρραγείς λέξεις – η ομάδα που μοιράζει βιβλία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

----------- Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ
ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ Μ.
Εκδότης: ΕΣΤΙΑ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ ( ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ )

«Η μεγάλη χίμαιρα» είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Είναι η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται κι ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της.
Διαβάστε περισσότερα...


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΔΟΥΛΗΣ
ATWOOD MARGARET
Εκδότης: ΕΣΤΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΔΟΥΛΗΣ
Η Μάργκαρετ Άτγουντ γεννήθηκε στην Οτάβα του Καναδά το 1939, μεγάλωσε στο Κεμπέκ και το Οντάριο και έζησε μεγάλο μέρος της ζωής της έξω από τη χώρα της (Βοστώνη, Βερολίνο, Εδιμβούργο, Λονδίνο, κ.ά.). Έχει εκδόσει περισσότερα από είκοσι βιβλία (μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση, λογοτεχνική κριτική). Πεζογραφήματά της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. "Η ιστορία της πορφυρής δούλης" (1985) κάνει παγκοσμίως γνωστό το όνομα της συγγραφέως και την κατατάσσει στους σημαντικότερους και πιο ρηξικέλευθους πεζογράφους της εποχής.
Διαβάστε περισσότερα...
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΟΛΙΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
NAFISI AZAR
Εκδότης: ΛΙΒΑΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΟΛΙΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Όλοι έχουμε όνειρα - πράγματα που οραματιζόμαστε αλλά δεν καταφέρνουμε πάντα να υλοποιήσουμε. Αυτή είναι η ιστορία του ονείρου της Αζάρ Ναφίζι, που ενώ έζησε μέσα στον εφιάλτη κατάφερε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Το "Διαβάζοντας τη Λολίτα στην Τεχεράνη" είναι μια απόδειξη της δύναμης της τέχνης και της ικανότητάς της να μεταμορφώνει τη ζωή των ανθρώπων.
Διαβάστε περισσότερα...Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Η ΠΑΝΩΡΑΙΑ
ΧΡΟΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Εκδότης: ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ( ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ Η ΠΑΝΩΡΑΙΑ )

Τι έχει αυτή η βιογραφία που περικλείει την Πάτρα, την Αθήνα, την Ελλάδα, του ’50, ’60, ’70, κι έκανε τον Μάνο Χατζιδάκι να πει, σ’ ένα βιβλιοπώλη στη στοά Χηρς, στη Θεσσαλονίκη - πώς είναι το καλύτερο βιβλίο που διάβασε στη ζωή του; Ο αναγνώστης θα καταλάβει. Δεν έχει ένα αλλά πολλά παράλληλα θαύματα. Αρετές υψηλού λόγου. Από μια αμόρφωτη γυναίκα. Την Γυναίκα της Πάτρας, που μιλάει χωρίς να ντρέπεται• χωρίς να λυπάται. Ελεύθερος και σπάνιος λόγος. Διαβάστε περισσότεραΠηγές
amnesty.org.gr
politeianet.gr 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 
 

Σχόλια

Σχολιάστε

Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια