A Cut in Time - Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον χρόνο στο Artwall

Sneak peek το στήσιμο της έκθεσης, στην οποία οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν μια φωτογραφία ή μια φωτογραφική ενότητα μέσα στην οποία ο χρόνος μετρά σε 3 διαφορετικές ταχύτητες, του σήμερα, του χθες ή/και του αύριο.

 
Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ξεκινάει για ένα μήνα στο Artwall στην Σοφοκλέους 26. Στην έκθεση συμμετέχουν και μέλη της ομάδας του inExarchia. Φτάσαμε λοιπόν στον χώρο της έκθεσης, τελευταία στιγμή στο στήσιμο και τραβήξαμε μερικές φώτος πίνοντας μπύρα βοηθήσαμε στην τοποθέτηση και μιλήσαμε λίγο με την επιμελήτρια της έκθεσης, Φωτεινή Καπίρη. Η έκθεση δεν έχει βραβεία και τέτοια, είναι απλά μια αφορμή να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε, να μιλήσουμε για τον χρόνο και άλλα τέτοια όμορφα και κουκουρούκου, σε έναν χώρο δίπλα στην Πειραιώς, διαμορφωμένο για εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικά ανάμεσα στα πιο ζωηρά στενά του κέντρου της Αθήνας, στου Ψυρρή.


Εγκαίνια: Τρίτη 17 Μαίου, 2016, 20:00
Διάρκεια: ‬‬17 Μαίου – 17 Ιουνίου, 2016 


Το θέμα της έκθεσης 

Μια φωτογραφία ή μια φωτογραφική ενότητα στην οποία ο χρόνος μετρά 3 διαφορετικές ταχύτητες, του σήμερα, του χθές ή/και του αύριο. Πως συνδιαλέγονται ο χρόνοι μεταξύ τους, πως ένα στοιχείο που αποτυπώνεται στο παρόν, μπορεί να χαρακτηριστεί αόρατος μελλοντικός εχθρός ή στοιχείο λύτρωσης από το παρελθόν.

Όπως αναφέρει ο Derrida (Grosz 1999, p.1,) ο χρόνος αποτυπώνεται κυρίως στην μεταλλαξή ή τη φθορά των αντικειμένων και του περιβάλλοντα χώρου. Ωστόσο, η σύλληψη μιας φωτογραφίας και η ανάγνωση της από τον θεατή εμπεριέχει μια νέα διάσταση του χρόνου που φέρει ο παρατηρητής.
Tο πραγματικό νόημα μιας φωτογραφίας υπάρχει μόνο εάν ο φωτογράφος συνειδητά αισθάνεται την παρουσία του στο χώρο και χρόνο της σύλληψης (Cartier-Bresson). Τυχαίος ή προγραμματισμένος (staged), ο χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο για το τελικό frame που θα επιλεχθεί να εκπροσωπήσει μια ιδέα ή μια θεματική. Είναι η τελική αυτή επιλογή μια τομή και μέσα στο χρόνο, ή ένα μανιφέστο όπου παρόν, μέλλον και παρελθόν εμπλέκονται ως υπαρκτές διαστάσεις μέσα στον χρόνο; 

 

Λίγα λόγια που μας μετέφερε η επιμελήτρια της έκθεσης Φωτεινή Καπίρης, επιμελήτρια και συν-ιδρύτρια του CAMP! Contemporary Art Meeting Point, καθώς και μέλος της Cheapart στα Εξάρχεια:  

"Η έκθεση έχει κυρίως φωτογραφικό προσανατολισμό. Ο κάθε συμμετέχων επιλέγει ένα καρέ για να εκπροσωπήσει «διαφορετικούς χρόνους», το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Και αυτό είναι και το ενδιαφέρον στοιχείο.  Αν και για μένα το θέμα είναι ξεκάθαρο, το κάθε έργο μεταφράζεται διαφορετικά και διαφορετικά το αντιλαμβάνεται ο κάθε φωτογράφος. Ο καθένας το «βλέπει» από διαφορετική μεριά και προσσέγγιση, άλλοι με πιο «φωτογραφικό πλαίσιο» και άλλοι εικαστικοί που λειτουργούν το μέσο της φωτογραφίας, πιο ελεύθερα, αλλά και πάλι μέσα από την έννοια του χρόνου."

Εικόνα
Artwall Φωτεινή Καπίρη

η επιμελήτρια της έκθεσης Φωτεινή Καπίρη   
 
Συμμετέχουν

Φίλιππος Γαβριλάκης, Νίκος Καραθανάσης, Μαρία Κοσμαδάκη, Γιώργος Στριφτάρης, Σπύρος Τσακίρης, Γιώργος Τσεριώνης, Γιώργος Φιοράκης, Χρήστος Χρυσόπουλος.


Εικόνα
Artwall Έκθεση - A Cut in Time

του Φίλιππου Γαβριλάκη  


Εικόνα
Έκθεση - A cut in time στο Artwall





στο βάθος του Γιώργου Στριφτάρη, κέντρο του Γιώργου Φιοράκη, δεξιά του Σπύρου Τσακίρη 


Εικόνα
Artwall - A Cut in Time


μέρος του έργου του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη  

 
Τι είναι το Artwall project Space


Το ARTWALL Project Space ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό τη φιλοξενία και προβολή της σύγχρονης τέχνης και τη συνεύρεση και συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του χώρου της τέχνης. Την κατεύθυνση του εικαστικού προγράμματος του ArtWall σχεδιάζει και υλοποιεί η Φωτεινή Καπίρη, καλλιτέχνης, επιμελήτρια και συν-ιδρύτρια του CAMP! Contemporary Art Meeting Point.
 

//

A Cut in Time
Εγκαίνια: Τρίτη 17 Μαίου 2016, 20:00
Διάρκεια: ‬‬17 Μαίου – 17 Ιουνίου, 2016 

Ώρες λειτουργίας
Tρίτη, Πέμπτη 17:00 – 21:00, Σάββατο 13:00 – 16:00

Περισσότερες πληροφορίες
Στο fb event της έκθεσης

ARTWALL Project Space
Σοφοκλέους 26, Αθήνα
www.theartwall.gr




Εικόνα
A Cut in Time - Έκθεση φωτογραφίας στο ARTWALL

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Πενήντα τέσσερις γυναίκες tattoo artists, συμμετέχουν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον καινούργιο χώρο τέχνης HeartbeatInk Gallery, στο κέντρο της Αθήνας.

think

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter