Main Nav

Arch Points 2017: Μια αρχιτεκτονική περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας

Σχόλια: 0
inExarchia - 03/06/2017

Το Arch Points επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου παρουσιάζοντας ένα εναλλακτικό σενάριο της πόλης που ζούμε. 37 νέοι αρχιτέκτονες καλωσορίζουν το κοινό στους χώρους εργασίας τους, σχεδιάζουν και παρουσιάζουν προτάσεις μικρής κλίμακας για την πόλη. Παράλληλα, πέντε αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις και ένα πρωτότυπο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού μας καλούν να ξαναγνωρίσουμε την Αθήνα. Μια από τις ξεναγήσεις περνά και από τη γειτονιά των Εξαρχείων.

Arch Points 2017: Μια αρχιτεκτονική περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας

Πόσο θα άλλαζε η εικόνα της πόλης αν παρατηρούσαμε διαφορετικά τις μικρές λεπτομέρειες; Τελικά, από πόσες διαφορετικές #ψηφίδες αποτελείται η εικόνα αυτή;


15 αρχιτεκτονικά γραφεία σε 7 διαφορετικές γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας υποδέχονται το κοινό για να συνθέσουν μαζί ένα εναλλακτικό σενάριο της πόλης που ζούμε.

Στην πρώτη γνωριμία μας με το Arch Points 2016, οι νέοι αρχιτέκτονες του κέντρου της Αθήνας άνοιξαν τις πόρτες των γραφείων τους στο κοινό. Φέτος, ανοίγουν και πάλι τα γραφεία τους και παράλληλα εξερευνούν την πόλη, δημιουργώντας ένα διάλογο μεταξύ ιδιωτικού κι δημόσιου χώρου. Εντοπίζουν στις γειτονιές τους μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να επηρεάσουν τη μεγάλη εικόνα της πόλης. Χώροι δημόσιου χαρακτήρα, έξω από την ιδιωτικότητα των τεσσάρων τοίχων, ερμηνεύονται ως τόποι συνάντησης διαφορετικών κόσμων.

Μία πλατεία, ένας πεζόδρομος, η όψη ενός κτηρίου, ένα κομμάτι πρασίνου, σημεία λιγότερο ορατά και περισσότερο αγνοημένα στην καθημερινότητά μας, αποτελούν την αφετηρία για να παρουσιάσουν έργα που θα μπορούσαν να αλλάξουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε. Επιπλέον, μας καλούν να φανταστούμε από κοινού και να ανακαλύψουμε πώς μικρές μικρές #ψηφίδες επηρεάζουν ευρύτερες γεωγραφίες, ώστε να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος ανάμεσα στη μεταφορά και την κυριολεξία, τη φαντασία και την πραγματικότητα, τα σενάρια ατομικών ιστοριών και τις συνολικότερες αναπαραστάσεις για την πόλη. 

Από την Κυψέλη έως το Κολωνάκι κι από τα Εξάρχεια έως το Παγκράτι, οι πόρτες των γραφείων παραμένουν ανοιχτές για ένα ολόκληρο τριήμερο, ώστε το κοινό να γνωρίσει τους χώρους εργασίας και δημιουργίας των αρχιτεκτόνων και να δει από κοντά τις προτάσεις τους. Παράλληλα, 5 ξεναγήσεις και ένα αστικό παιχνίδι στις γειτονιές του κέντρου θα μας προσφέρουν μία νέα αρχιτεκτονική ματιά στα σημεία αυτά που καθημερινά “προσπερνάμε”.

Μέσα από μία αποσπασματική - στην αρχή - ανάγνωση, συνθέτουμε τελικά, μία νέα ψηφιδωτή εικόνα του κέντρου της Αθήνας.

«Μη βιάζεσαι να βρεις έναν ορισμό για την πόλη, η πόλη είναι τεράστια και είναι σφόδρα πιθανόν να πέσεις έξω. Πρώτα - πρώτα κάνε μια απογραφή των όσων βλέπεις» G.Perec
 

Tο πρόγραμμα

Παρασκευή 9 Ιουνίου
20:00  Arch Points 2017 – Opening: Μία από τις ψηφίδες του δημόσιου χώρου της Αθήνας, η πλατεία Δεξαμενής, στο Κολωνάκι θα φιλοξενήσει το opening του τριημέρου όπου θα πραγματοποιηθεί σύντομη παρουσίαση των φετινών συμμετεχόντων γραφείων και αρχιτεκτόνων - ξεναγών με παράλληλη προβολή. Στη συνέχεια το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους συμμετέχοντες.

Σάββατο 10 Ιουνίου
11:00 - 19:00: Ανοιχτά Γραφεία
11:00: Διαδρομή 1, 2 και 3 σε Κυψέλη, Εξάρχεια και ιστορικό τρίγωνο
17:00: Διαδρομή 4 (Πανεπιστήμιο - Πλάκα - Φιλοπάππου) και διαδρομή 5 (Λυκαβηττός – Κολωνάκι)

Κυριακή 11 Ιουνίου
11:00 - 19:00: Ανοιχτά Γραφεία
11:00: 
Διαδρομή 1, 2 και 3 σε Κυψέλη, Εξάρχεια και ιστορικό τρίγωνο
17:00: Διαδρομή 4 (Πανεπιστήμιο - Πλάκα – Φιλοπάππου), διαδρομή 5 (Λυκαβηττός – Κολωνάκι) και αστικό παιχνίδι, με διαδρομή ανακάλυψης του Μεταξουργείου.

Arch Points 2017: Μια αρχιτεκτονική περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας Φωτογραφία από το Arch Points 2016


Arch Points 2017: Μια αρχιτεκτονική περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας Φωτογραφία από το Arch Points 2016


Arch Points 2017: Μια αρχιτεκτονική περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας Φωτογραφία από το Arch Points 2016

//

Οι διαδρομές

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1: ΚΥΨΕΛΗ 
Οι παράδοξες αυλές της πολυκατοικίας στην Κυψέλη

Ξεναγοί: Αναστασία Κουτουμάνου & Αγγελική Λατάνη
Aφετηρία διαδρομής: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Κυψέλης
Ώρα έναρξης: 11:00πμ (Σάβ & Κύρ)
Διάρκεια ξενάγησης: 1h 30'
Γραφείo διαδρομής: Cadu, Άνδρου 8 & Δροσοπούλου, Κυψέλη

Η ξενάγηση με γνώμονα τη θεματική του Arch Points 2017 που προσανατολίζεται στην μικρή κλίμακα της γειτονιάς και των δημόσιων χώρων, επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα στα μικρά σημεία ενδιαφέροντος που κρύβει το οικοδομικό τετράγωνο και οι πολυκατοικίες της Κυψέλης.  
 
Φεύγοντας από τη μεγάλη εικόνα της πόλης, που ο όγκος του λευκού τσιμέντου των πολυκατοικιών με τη στιβαρότητα και την επαναληψιμότητά του επιβάλλεται και σαρώνει, βρίσκουμε μια πολυποίκιλη και έντονη ζωτικότητα μέσα από ασήμαντα, για κάποιους, στιγμιότυπα της πόλης. Μια ζωτικότητα που εντοπίζεται αποσπασματικά, σαν σε μικρές ψηφίδες, κάπου ανάμεσα στη σκληρότητα του χτισμένου και συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ενιαίου συνόλου.  

Τέτοιες ψηφίδες είναι τα παραφορτωμένα μπαλκόνια με τις γλάστρες, είναι οι ελάχιστες πρασιές επί του δρόμου με την άλλοτε οργιώδη και άλλοτε ασθενική βλάστηση, είναι οι αθέατες ταράτσες που όσο και αν δεν τις βλέπουμε και δεν τις χρησιμοποιούμε υπάρχουν και καρτερούν μια μελλοντική αξιοποίησή τους, είναι και οι κατακερματισμένοι ακάλυπτοι που ασφυκτιούν μέσα στις ελάχιστες διαστάσεις τους. Μέσα από τέτοια μικρά και μεγάλα στιγμιότυπα της γειτονιάς της Κυψέλης δίνεται η αφορμή για ενδιαφέρουσες προεκτάσεις και αφηγήσεις.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2: ΕΞΑΡΧΕΙΑ
PARK-ING: δίνοντας  νέο νόημα από τα κάτω στις λέξεις και το χώρο


Ξεναγοί: Κατερίνα Ζαφειράκη & Ήρα Παπαδάκη
Αφετηρία διαδρομής:  άγαλμα του Κωνσταντίνου, Πεδίον του Άρεως,
Ώρα έναρξης: 11:00πμ (Σάβ & Κύρ)
Διάρκεια ξενάγησης: 1h 30'

Γραφείo διαδρομής: En Route Architects (Χρύσανθου Σερρών  7Α)

Παρεμβάσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τους όρους των δημόσιων φορέων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, διαμορφώνουν διφορούμενες συνθήκες και αναγνώσεις για τις σύγχρονες πόλεις. Σχεδιαστικές πρακτικές που πολλές φορές έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή χώρων αποκομμένων από τη καθημερινότητα και τη δράση των κατοίκων. Παρ’ όλα αυτά ο χώρος και ειδικότερα το αστικό περιβάλλον είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής δυναμικής. Επομένως ποιά είναι τα νέα νοήματα που δίνονται στον αστικό χώρο όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι επεμβαίνουν και διαμορφώνουν τον αστικό ιστό της πόλης;

Με έναν περίπατο από τη μεγάλη κλίμακα αστικού πρασίνου στο Πεδίον του Άρεως έως το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο της γειτονιάς των Εξαρχείων, η ξενάγηση θα επικεντρωθεί στους τρόπους οικειοποίησης και διαμόρφωσης του αστικού χώρου από τους κατοίκους. Μια νέα αντίληψη και ανάγνωσή του δημόσιου χώρου από την οπτική των κοινωνικών ομάδων και των κοινωνικών σχέσεων. Μια αναζήτηση σημείων της πόλης, ζωντανών κοινωνικών χώρων που διαμορφώνουν τους κατοίκους και συν διαμορφώνονται από αυτούς.


ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ
Επεμβαίνοντας στον δημόσιο χώρο - από τους πολίτες στην πολιτεία

 
Ξεναγοί: 
Μαρία Πετεινάκη- Γιώργος Κουρμαδάς - Alternative Tours of Athens
Αφετηρία διαδρομής: Σύνταγμα - στο συντριβάνι της Ερμού
Ώρα έναρξης: 11:00
Διάρκεια ξενάγησης: 2h
Γραφεία διαδρομής: Βασίλης Ντόβρος (Πραξιτέλους 33, Εμπορικό Τρίγωνο), Μπίσκος Χάρης (Πρωτογένους 1, Μοναστηράκι), z level (Κολοκοτρώνη 60, Αθήνα), Μάνης Θανάσης (Σκουζέ 5, Μοναστηράκι, Εμπορικό Τρίγωνο), The Lodger (Καρορη 1 & Αγ ΕΙιρήνης, Εμπορικό Τρίγωνο)


Η βόλτα θα μας περιπλανήσει από διάφορα παραδείγματα αστικής επέμβασης εξετάζοντας την εξέλιξη των ιδεών περί πόλης. Ξεκινώντας από τον αρχικό σχεδιασμό του ιστορικού κέντρο, στα διάφορα στάδια εξέλιξής του. Το δίκτυο πεζοδρομήσεων που ξεκίνησε την δεκαετία του 70-90 άλλαξε ριζικά την όψη της πόλης.

Θα δούμε πιο πρόσφατα παραδείγματα ιδιωτικών επεμβάσεων που έχουν αλλάξει το τοπίο και την νοοτροπία των ίδιων των πολιτών, αλλά και την αντιμετώπιση του Δήμου σε σχέση με αυτές. Θα μιλήσουμε για υλοποιημένες προτάσεις αλλά και σχέδια επί χάρτου που δεν προχώρησαν. Ποια η αντίδραση των πολιτών, ποιες λύσεις μέχρι στιγμής είχαν την μεγαλύτερη ανταπόκριση και επιρροή στην ζωή των Αθηναίων; Τι είναι αυτό που τελικά βελτιώνει την ζωή στην πόλη; Αυτά και άλλα ερωτήματα θα προκύψουν και θα συζητηθούν στα πλαίσια αυτής της βόλτας.


 

-----------
Δείτε ακόμη: 

Ένα νεογοτθικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας: Ο θρυλικός Πύργος της Πατησίων

Το κτίριο στην Στουρνάρη & Ζαΐμη (1933): Το ρεύμα του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική, στην Αθήνα του Μεσοπολέμου 

----------- 
 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ - ΠΛΑΚΑ - ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ
Αθήνα, "τριμμένος κόσμος": Ηθελημένες και ασυναίσθητες χρήσεις του παρελθόντος στα κτίρια της πόλης


Ξεναγός: 
Νίκος Μαγουλιώτης
Αφετηρία διαδρομής: Πανεπιστήμιο, μετρό Πανεπιστήμιο
'Ωρα έναρξης: 17:00
Διάρκεια ξενάγησης: 2h 30'

Γραφεία Διαδρομής: Micromega Architecture & Strategies (Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα), NEAR (Ξενοφώντος 10, Σύνταγμα), SOUTH (Αγίας Φιλοθέης, Πλάκα), Hiboux (Πλατεία Κυνοσάργους 6, Συγγρού-Φιξ), v&m architects (Στίλπωνος 11, Παγκράτι)

Η διαδρομή θα διαρκέσει 2μιση ώρες και θα περάσει από διαφορετικά κτίρια και δημόσιους χώρους της Αθήνας, όπου γίνονται διαφορετικές χρήσεις διαφορετικών περιόδων της αρχιτεκτονικής ιστορίας, από το Κλασσικό, στο Βυζαντινό και από εκεί στο Παραδοσιακό. Σκοπός θα είναι η ανάγνωση του αστικού τοπίου ως ένα παλίμψηστο στρωμάτων ιστορίας και ως ένα παζλ από "spolia" (όρος που οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν για την "ανακύκλωση" θραυσμάτων από παλιότερα κτίρια σε νεότερες κατασκευές). Θα μας απασχολήσουν τόσο "έντεχνες" και σχεδιασμένες χρήσεις του παρελθόντος, όσο και "ατυχήματα" ή πιο παράδοξες αναδύσεις του παρελθόντος μέσα από γειτνιάσεις σύγχρονων κτισμάτων και ερειπίων.

Πιθανές στάσεις: Νεοκλασσική τριλογία, Σύνταγμα / κτίριο Βουλής, Άγιος Ελευθέριος (δίπλα στη Μητρόπολη), Οικία Αγγελικής Χατζημιχάλη, Αναφιώτικα, Στοά του Αττάλου / Αρχαιολογικός χώρος Αγοράς, Φιλοπάππου (Πικιώνης)


ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5: Πλατεία Κλαυθμώνος - Λυκαβηττός
Belle Vue

Ξεναγός: Φάνης Καφαντάρης
Ώρα έναρξης: 17:00
Διάρκεια ξενάγησης: 2.5h
Γραφεία διαδρομής: ΜοΥ (Φωκυλίδου 25, Κολωνάκι), 4k architects (Κανάρη 14, Κολωνάκι)

Ανεβαίνουμε σήμερα στο λόφου του Αγίου Γεωργίου και την κορυφή του, που βρίσκεται περίπου χίλια μέτρα βορειοανατολικά  από τα σύγχρονα τείχη της πόλης. Είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα σημεία της Αθηναϊκής τοπογραφίας.  Αυτός ο λόφος είναι για την Αθήνα ότι το Monte Mario για τη Ρώμη. Από την κορυφή του η Αθήνα ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας ως  χάρτης.

Από εδώ, αναδεικνύονται περισσότερο από κάθε άλλο σημείο οι ιδιαιτερότητες της φυσικής μορφολογίας που κάνουν την Αθήνα ξεχωριστή από οποιοδήποτε άλλο τόπο. Αυτή η ιδιαίτερη φόρμα μπορούμε να φανταστούμε σαν να έχει προκύψει μέσα από μία διαδικασία παρόμοια με την εξής: Φαίνεται πως η επιφάνεια της χώρας ήταν κάποτε σε υγρή κατάσταση, ως κύματα τεράστια, που κάποτε κάποια από αυτά τα κύματα ξαφνικά στερεοποιήθηκαν στις θέσεις τους ως συμπαγής ασβεστόλιθοι ενώ τα υπόλοιπα υποχωρώντας άφησαν πίσω τους μία απλωμένη πεδιάδα.

Απόσπασμα από το:
Athens and Attica: Journal of a Residence There,
Christopher Wordsworth, 1837


ΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ  (ECUAL)
ΕCUAL @ Caravan Μεταξουργείο ένα παιχνίδι-συνδετικός κρίκος κοινοτήτων και τόπων


Αφετηρία: Δημόσιο Σήμα, Μεταξουργείο
Ώρα έναρξης: 17:00 Κυριακή
Διάρκεια παιχνιδιού: 3h

Διαδρομή ανακάλυψης του Μεταξουργείου μέσα από θραύσματα/τμήματα της περιοχής που συνθέτουν μια ιστορία του. Η διαδρομή αυτή δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι μια κυκλική διαδρομή που ολοκληρώνεται όταν οι παίχτες περάσουν από τα 10 διαφορετικά σημεία και επιστρέψουν εκεί από όπου ξεκίνησαν.

Για να ολοκληρώσεις την κυκλική διαδρομή πρέπει να αποκωδικοποιήσεις τον εικαστικό γρίφο που βρίσκεται στο δημόσιο χώρο και σε στέλνει κάθε φορά σε κάποιο άλλο σημείο του δημόσιου χώρου που σχετίζεται με τη χρήση, την ιστορία ή/και της κατοίκους της άμεσης περιοχής του.

Παίχτες:
παιδιά και ενήλικες (3-100 ετών)
κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή
επισκέπτες για αναψυχή, βόλτα


Περισσότερες πληροφορίες
Στο website του #ArchPoints

 
//

Η αφίσα του #ArchPoints

Arch Points 2017: Μια αρχιτεκτονική περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας  

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

Σχόλια

Σχολιάστε

Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια