3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών

Μια πρωτοβουλία καλλιτεχνών με ισχυρή επιθυμία για δράση ενάντια στο φασισμό και στα μορφώματα του. Το φεστιβάλ θα γίνει στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ , από τις 19 έως 29 Μαρτίου.

Αρνούμενοι ότι η τέχνη δεν έχει επαφή με την κοινωνία που τη γεννά, στοχεύουν στο να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα συντονισμού και δράσης ανθρώπων των παραστατικών τεχνών ενάντια στον εκφασισμό των κοινωνιών μας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σαν inExarchia είναι να σας ενημερώσουμε για το φεστιβάλ και φυσικά να παρεβρεθούμε με την φυσική μας παρουσία. 
 

3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών
19-29 Μαρτίου 2015

UPDATE:

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του φεστιβάλ 





Φέτος το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ, γυρνάει στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Καλούν κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος, φύλου, σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού, ανάπηρο ή μη, να συμμετάσχει σ' αυτήν τη μεγάλη γιορτή. Να υπερασπιστούμε τον πλούτο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας που σέβεται την ανθρώπινη ποικιλομορφία. Να κάνουμε τις γειτονιές μας, τους χώρους πολιτισμού και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και αντίστασης στην τρομοκρατία του φασισμού.

Εικόνα
3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών

 


"Ελάτε να υπερασπιστούμε τον πλούτο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας που σέβεται την ανθρώπινη ποικιλομορφία. Ελάτε να κάνουμε τις γειτονιές μας, τους χώρους πολιτισμού και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και αντίστασης στην τρομοκρατία του φασισμού."


Θέση τους είναι ότι η τέχνη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση, παίρνει ως πρώτη ύλη τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και αποτελεί βασικό εργαλείο ενάντια στις φασιστικές πρακτικές θανάτου. Θέτει ερωτήματα, διαμορφώνει συνειδήσεις και αντιμάχεται τη μονολιθικότητα του δογματισμού.


Εικόνα
3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών

 

Τα προηγούμενα φεστιβάλ

-1ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών  (Μαρτιος 2014)
Αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. 200 καλλιτέχνες, 40 πολιτισμικοί ακτιβιστές και 10.000 κόσμος συμμετείχαν σε μια καλλιτεχνική συνάθροιση-γέφυρα προς την κινηματική δράση με κορύφωση την αντιφασιστική διαδήλωση

-2ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών (Ιούνιος 2014)
Τριήμερο φεστιβάλ σε ένα  τόπο μνήμης και αντίστασης, ο οποίος λόγω της πολυπλοκότητας και της ριζοσπαστικότητας της σημερινής του κατάστασης, είναι περιθωριοποιημένος. Στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας.  Η ενεργοποίηση των ιστορικών κτιρίων των Προσφυγικών ανέδειξε τη δυναμική της αντίστασης των κατοίκων τους, αλλά και την ακτιβιστική δράση ως έργο τέχνης, ως ποιητικό συμβάν.

φωτογραφίες από την πορεία πέρυσι


Εικόνα
2ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών

 

Εικόνα
2ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών


 

Πολιτικό τους πρόταγμα είναι ότι η τέχνη συμβαδίζει με τα κινήματα αλλά δεν πλαισιώνει ατζέντες. Μπορεί να αποτελέσει η ίδια πολιτική θέση που στέκεται μέσα και έξω από το σύστημα που την απειλεί και αρθρώνει τον λόγο της διαλεκτικά: ανοίγει πεδία προβληματισμού και γίνεται εργαλείο πολιτικής χειραφέτησης χωρίς να χάνει την αυτονομία της ως δημιουργική δύναμη. Έτσι όταν η τέχνη υπηρετεί την κοινωνική ανάγκη και όταν η κοινωνική ανάγκη εμπνέει την τέχνη και την τροφοδοτεί, υπηρετείται τόσο η ποιότητα της τέχνης όσο και η τέχνη της πολιτικής. Ο φασισμός είναι γέννημα του καπιταλισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού και του εθνικισμού. Ο φασισμός δεν είναι εγγενές στοιχείο του ανθρώπου αλλά γεννάται κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες και για συγκεκριμένους σκοπούς. Τόσο στη σκηνή όσο και στην πλατεία του θεάτρου και στους δρόμους, ενώνουμε τις δυνάμεις και κάνουμε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου.

Ενάντια στο σκοτάδι του φασισμού ανάβουμε τα φώτα της σκηνής!


 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η αρχιτεκτονική εκδήλωση που έγινε θεσμός κλείνει φέτος τα 10 χρόνια παρουσίας, στην πόλη της Αθήνας. Το OPEN HOUSE Athens, επανέρχεται με περισσότερα από 70 κτήρια καθώς και πλήθος παράλληλων δράσεων.

think

Ένας δρόμος σύγχρονης αθηναϊκής ιστορίας, ένα από τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια του ντόπιου ιστού, γεμάτο αφηγήσεις. Ένας κοινός τόπος, όπου η καθημερινότητα συνυπάρχει με τις αναμνήσεις και τα μικρά ανθρώπινα...

think

Οι Empty Frame ανεβαίνουν στη σκηνή του Temple Athens, για να παρουσιάσουν ζωντανά το νέο τους άλμπουμ "Underdogs" σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την μπάντα.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter