11η Αντιρατσιστική Γιορτή - δύο ημέρες συνύπαρξης και αλληλεγγύης στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας

Μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, αντίστασης και διεκδίκησης ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών. Συναυλίες, συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου και βιβλίου, θεατρικά, παιδότοπος, δρώμενα και διεθνής κουζίνα! Μαζί ζούμε, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε!

συζητήσεις, συναυλίες
προβολές, θεατρικό εργαστήρι
εκθέσεις, διεθνής κουζίνα
βιβλιοπωλεία και άλλα δρώμενα


Η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή στο χώρο της Καλών Τεχνών στην Πειραιώς. Από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την κίνηση ''Απελάστε το Ρατσιμό'', στις 23 & 24 Σεπτέμβρη 2017. 

Το Κυριακάτικο Σχολείο Mεταναστών είναι μια πρωτοβουλία μεταναστών/-τριών και Ελλήνων εθελοντών/-ριών για δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες. Η γλώσσα είναι πολύτιμη για την καθημερινότητα και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τους μετανάστες/-τριες. Εκτός από τα μαθήματα λειτουργεί ομάδα νομικής υποστήριξης προσφήγων και μεταναστών. Από την ίδρυσή του το σχολείο μας αποτελεί ενεργό τμήμα του κινήματος για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία και δραστηριοποιείται στην Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό" στην Αθήνα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το εγχείρημα και να δείτε πώς μπορείτε να συμμετέχετε εδώ
 

Εικόνα
Αντιρατσιστική γιορτή



Το αναλυτικό πρόγραμμα:
 
Σάββατο 23/9

Συζητήσεις
6:00 μ.μ. Θεματικό εργαστήρι στο χώρο των κινημάτων πόλης & της τοπικής αυτοδιοίκησης:«Kαλοδεχούμενοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ανεπιθύμητοι οι φασίστες. Ποια αντιρατσιστική πολιτική για τις τοπικές κοινωνίες;»

7.30 μ.μ. Χώρος Εκδηλώσεων:»Σε μια εποχή όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και επεμβάσεων: Διεθνής αντίσταση στις προκλήσεις της ακροδεξιάς»

Κάρι Πίτερσεν Σμιθ (Κίνημα «Black Lives Matter»), ΗΠΑ Μιγκέλ Ουρμπάν (Ευρωβουλευτής Podemos), Ισπανικό κράτος Liz Walsh (Socialist Alternative), Αυστραλία Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής Συντονίζει η Μαρία Μπόλαρη από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»    


Συναυλίες

ΣΚΗΝΗ 1
Από τις 8.30 μ.μ.
Encardia Martha Moreleon & Los del Sur
Froots Salad / Tribal West
BRAK RATIONALISTAS
THIRDEYEBIZZARE

ΣΚΗΝΗ 2 
Από τις 9.00 μ.μ.:
StandUpComedy (Συμμετέχουν οι Β. Θεωδορόπουλος, Μ. Μαθιουδάκης, Α. Τίτκοβ, Α. Ρήγας, Α. Σπηλιόπουλος, Θ. Ζάμπρας, Η. Φουντούλης, ApollonRoach) 
Δημήτρης Μυστακίδης (Τα ρεμπέτικα της κιθάρας)
Αλέξανδρος Κτιστάκης
Ρεμπέτικο γλέντι με τους Ι. Καραπατάκη, Α. Παπαπαναγιώτου, Κ. Μιχαλάκη
 

Εικόνα
Αντιρατσιστική γιορτή

 

Χώρος
Προβολών

9.30: «Καλωσόρισμα», μια ταινία της Πάολα Ρεβενιώτη και της ομάδας της, διάρκειας 60′ Ένα οδοιπορικό στο νησί της Λέσβου στους επίσημους και ανεπίσημους χώρους υποδοχής και διαμονής προσφύγων.          
 

Κυριακή 24/9

Συζητήσεις
6:00 μ.μ. Θεματικό εργαστήρι: «Αντιρατσισμός και αντιφασισμός στους χώρους δουλειάς» Συμμετέχουν ντόπιοι και μετανάστες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές

7.30 Χώρος Εκδηλώσεων: «Ελληνική αντιπροσφυγική πολιτική και ΕΕ – Φρούριο» Στράτος Γεωργούλας, πανεπιστημιακός (Παν. Αιγαίου), Ηρώ Διώτη, ιδιωτική υπάλληλος Θανάσης Κούρκουλας, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός (ΑΠΘ) Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Σαραφιανός, δικηγόρος Συντονίζει η Μάνια Μπαρσέφσκι, επιτροπή δικαιωμάτων ΛΑΕ Παρεμβαίνει η μπριγάδα αλληλεγγύης “Kalimera” από το Ισπανικό κράτος  


Συναυλίες 
 
ΣΚΗΝΗ 1  
Από τις 9.00 μ.μ.:
Thee Holy Strangers
Σtella
Dirty Fuse
Three Way Plane
The Snails
 
ΣΚΗΝΗ 2

Από τις 9.00 μ.μ.:
Χορευτικό Συγκρότημα Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν
Χαϊνηδες
Παραδοσιακό γλέντι με τους ΜΑΝΤΑΡΕΣ    


Χώρος Προβολών  
9.30: “Κλειστοί δρόμοι”, διάρκεια 98 λεπτά. Σκηνοθεσία Σταύρου Ιωάννου. Με τους: Χουσείν Αμπντουλάχ, Αχμέτ Γκουλί, Φαλάχ Χασάν, Ζιρέκ Μιζουρί. Γυρισμένη με ψηφιακή κάμερα και ερασιτέχνες ηθοποιούς, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή των Κούρδων προσφύγων στην Ευρώπη.  


Θέατρικό Εργαστήρι  
6.00 – 9.00 μ.μ.: Θεατρικό εργαστήρι από την ομάδα ατόμων με αναπηρία «ΘΕ.ΑΜ.Α.». Υποκριτικός αυτοσχεδιασμός στην αρχαία τραγωδία με τίτλο «Empathy» από τον Βασίλη Οικονόμου, ιδρυτή της ομάδας «ΘΕ.ΑΜ.Α.», σε χώρο προσβάσιμο για ηλεκτροκίνητα και χειροκίνητα αμαξίδια.    
 

Εικόνα
Αντιρατσιστική γιορτή

 

Και τις 2 μέρες στο χώρο της Γιορτής θα συνυπάρχουν:


Έκθεση Πολιτικής Γελοιογραφίας με τη συμμετοχή γνωστών ελλήνων σκιτσογράφων. Ανάμεσά τους οι Σπύρος Δερβενιώτης, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Solup, Πάνος Μαραγκός, Βαγγέλης Χερουβείμ, Μιχάλης Κουντούρης, Πέτρος Ζερβός και Μαρία Τζαμπούρα.    
 
Έκθεση Φωτογραφίας με τη συμμετοχή γνωστών ελλήνων φωτογράφων. Ανάμεσά τους οι Μάριος Λώλος, Δημήτρης Σιδερίδης, Χρίστος Φέργκιουσον, Άγγελος Μπαράϊ, Μαρία Χουρδάκη, Χρήστος Παπαδόπουλος    

Παιδότοπος
Ο παιδότοπος θα λειτουργεί από τις 6 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. το Σάββατο και την Κυριακή από παιδαγωγούς και εμψυχωτές.  


Στον κήπο της Σχολής Καλών Τεχνών θα στηθούν:  
 
Χώρος Κινημάτων πόλης και αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή κινημάτων πόλης, αυτοδιοικητικών παρατάξεων και τοπικών συλλογικοτήτων.
 
Χώρος εργαζομένων, με τη συμμετοχή ομάδων εργαζομένων, σωματείων και συνδικαλιστικών παρατάξεων.  
 
Χώρος προσφύγων και αλληλεγγύης, όπου θα προβάλλονται βίντεο και φωτογραφίες από πρόσφυγες που μένουν σε προσφυγικές δομές της Αττικής, καθώς και υλικό διασωστικών ομάδων της Μεσογείου. Με την συμμετοχή περιπτέρων κινήσεων αλληλεγγύης από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, όπου θα συλλέγονται είδη πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες και άπορους. Δεκάδες περίπτερα μεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, LGBTQI οργανώσεων, σωματείων, εντύπων και διαδικτυακών ΜΜΕ, λαϊκών συνελεύσεων, πρωτοβουλιών αντίστασης, τοπικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων νεολαίας.  

Θα λειτουργήσουν επίσης διεθνής κουζίνα, βιβλιοπωλεία, ταβέρνα, και μπαρ.


//

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση/κάλεσμα παρακάτω:

"Η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή, γίνεται την ώρα που πόλεμοι και οι επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική κλιμακώνονται δημιουργώντας νέα καραβάνια ξεριζωμένων ανθρώπων.
 
Το Αιγαίο και η Μεσόγειος μετατρέπονται σε πεδίο πολεμικών ασκήσεων και επιχειρήσεων, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά μας τον κίνδυνο των θερμών επεισοδίων και της πολεμικής ανάφλεξης με φόντο τα ενεργειακά κοιτάσματα και τους αγωγούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στα ελληνικά νησιά και στην ενδοχώρα, τα θύματα της φτώχειας και του πολέμου πνίγονται, φυλακίζονται, απελαύνονται και βασανίζονται σε φυλακές και άθλια προσφυγικά στρατόπεδα, στο όνομα της “αποτροπής” νέων εισόδων απελπισμένων ανθρώπων με ευθύνη των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την ουσιαστική συνδρομή Ελλάδας και Τουρκίας στην υλοποίηση των πιο απάνθρωπων συμφωνιών των τελευταίων δεκαετιών.

Την ίδια στιγμή, οι ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο αξιοποιούνται από ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις διεθνώς, που αυξάνουν την πολιτική επιρροή τους στο έδαφος της κρίσης. Η Λεπέν αποσπά εκατομμύρια ψήφους αγανακτισμένων ανθρώπων κι αυξάνει την πολιτική εμβέλεια της ρατσιστικής ακροδεξιάς στη Γαλλία στο έδαφος της ισλαμοφοβίας, της τρομοϋστερίας και της λιτότητας των Ολάντ και Μακρόν. Στη Βρετανία οι ρατσιστικές επιθέσεις αυξάνονται μετά το δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου από την ΕΕ το οποίο καρπώθηκαν κυρίως ακροδεξιές ρατσιστικές δυνάμεις. Ενώ στην Ελλάδα οι νεοναζί της ΧΑ ονειρεύονται να αξιοποιήσουν τις διεθνείς ακροδεξιές επιτυχίες, ξαναζεσταίνοντας τα τάγματα εφόδου για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα το 2013 που τους έστειλε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.


Την ίδια επίσης στιγμή, οι μεγαλειώδεις διεθνείς κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής του Τραμπ στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, το συγκλονιστικό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, οι πρόσφατες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις πολλών χιλιάδων ανθρώπων από τη Βρετανία και την Ιταλία, μέχρι την Ολλανδία και την Ελλάδα που διεκδικούν ανοιχτά σύνορα, ίσα δικαιώματα και περιθωριοποίηση της ακροδεξιάς και των φασιστών, δείχνουν πως η δύναμη της αντίστασης και της διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής για όλους είναι παρούσα. Στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα πρόσφυγες και αλληλέγγυοι δώσαμε μαζί τη μάχη για ανοιχτά σύνορα και ανοιχτές πόλεις στα θύματα του πολέμου, για την καταδίκη των φασιστικών συμμοριών, ενάντια στον πόλεμο και τις διευκολύνσεις στα πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που βομβαρδίζουν τη Συρία. Συνεχίζουμε.  

Σας καλούμε στη φετινή 11η αντιρατσιστική γιορτή μας μαζί με δεκάδες κοινότητες προσφύγων και μεταναστών, ομάδες αλληλεγγύης, οργανώσεις αντίστασης και διεκδίκησης, συνδικάτα εργαζομένων και τοπικές συλλογικότητες. Για να συναντηθούμε, να διασκεδάσουμε, να συζητήσουμε, να συντονίσουμε τη δράση μας. Για έναν άλλο κόσμο, χωρίς πολέμους, φτώχεια και ρατσισμό. Για μια κοινωνία ειρήνης, αλληλεγγύης και ισότητας. Μια ζωή με δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία ή εθνικότητα.


Μαζί θα ζήσουμε, θα αγωνιστούμε, θα νικήσουμε! Σας περιμένουμε στις 23 & 24 Σεπτέμβρη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών."


Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»


 
// 
11η Αντιρατσιστική Γιορτή
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Πειραιώς 256
23 & 24 Σεπτέμβρη 2017 

 
Είσοδος ενίσχυσης 5 Ευρώ για κάθε ημέρα. Μειωμένη διήμερη είσοδος ενίσχυσης 7 Ευρώ για όποιον-α την προμηθευτεί πριν το φεστιβάλ. Είσοδος ελεύθερη για τους ανέργους, ντόπιους ή πρόσφυγες/μετανάστες.

 

Εικόνα
Back to Athens 4 - Εννέα ημέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων στη γειτονιά των Εξαρχείων

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Πενήντα τέσσερις γυναίκες tattoo artists, συμμετέχουν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον καινούργιο χώρο τέχνης HeartbeatInk Gallery, στο κέντρο της Αθήνας.

think

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter