Γράφουν

Το πάρκο Ναυαρίνου είναι η ψυχή των Εξαρχείων.

Δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα του 2008, και εννέα χρόνια μετά από τη μέρα που οι κάτοικοι των Εξαρχείων επαναδιεκδίκησαν την χωροταξική υπόσταση του “πάρκινγκ που έγινε πάρκο”, το Πάρκο Ναυαρίνου, όντας ένα εγχείρημα κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης και συλλογικής δράσης παγκοσμίου σημασίας, μεταμορφώνεται σε παιδική χαρά αποδεικνύοντας την στενή σχέση και αλληλεπίδραση του χώρου του σε σχέση με τις ανάγκες των κατοίκων των Εξαρχείων και του κέντρου της Αθήνας. Δείτε τι αλλάζει και μάθετε πώς μπορείτε να συμμετέχετε, να γίνουμε οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε.

“Το Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 2009 όταν εκατοντάδες κάτοικοι των Εξαρχείων και άλλων γειτονιών κατέλαβαν το πρώην πάρκινγκ ιδιοκτησίας ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) και το μετέτρεψαν σε χώρο πρασίνου, παιχνιδιού και συνάντησης. Από τότε ο χώρος απέκτησε ποικίλες χρήσεις: περιβόλι, παιδική χαρά, χώρος κινηματογραφικών προβολών, συζητήσεων και εκδηλώσεων. Το Πάρκο είναι αποτέλεσμα απόφασης ανοιχτής συνέλευσης των κατοίκων της γειτονιάς και άλλων περιοχών της Αθήνας. Βασίστηκε εξ αρχής στη συλλογική εργασία και συνεισφορά των συμμετεχόντων. Έμεινε μακριά από κρατικούς, δημοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς, και οι όροι λειτουργίας του συν-διαμορφώνονται από τους συμμετέχοντες.” 

Το 2017 ο γνωστός για τα πολιτικά του σχόλια Ιταλός καλλιτέχνης, με το ψευδώνυμο BLU, επέλεξε το Πάρκο της Ναυαρίνου και τα Εξάρχεια και, αρκετές ημέρες κρεμόμενος από σχοινιά, δημιούργησε ένα ακόμη τεράστιο σε μέγεθος και νόημα έργο, με τη βοήθεια της ομάδας του Πάρκου. Το θερινό σινεμά του πάρκου έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι από τα καλοκαιρινά βράδια μας και οι γιορτές και δράσεις του συμπυκνωνουν και νοηματοδοτούν μια νέα αφήγηση στην αστική κουλτούρα του αθηναίου. 

 

Εικόνα


 

Εικόνα
Πάρκο Ναυαρίνου

 

Το Πάρκο Ναυαρίνου έχει αποτελέσει αντικείμενο χωροταξικού παραδείγματος και για άλλες δράσεις επανάχρησης του δημόσιου χώρου, όπως για παράδειγμα το Πάρκο Τσέπης στην Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δυναμικής της κοινοτητας. Αποτελεί συγχρόνως ένα δείγμα της διεθνούς δράσης των κοινωνικών κινημάτων στο ζήτημα της χρήσης του δημόσιου χώρου και του επαναπροσδιορισμού του αρχιτεκτονικού αστικού τοπίου. 

Όταν περίπου πριν ενα χρόνο η συνέλευση του πάρκου αναγεννήθηκε και επαναθέτοντας το ζήτημα της επιβίωσης του πάρκου, ενας νέος κύκλος ζωής ξεκίνησε. Το ζήτημα της επέκτασης της παιδικής χαράς ήταν μια παραδεκτή ανάγκη των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας αλλά και μία απάντηση στην νέα σκληρή πραγματικότητα των Εξαρχείων των αντι-κοινωνικων φαινομένων και της τάσης πολεοδομικού εξευγενισμού. Στο μικρό γαλατικό χωριό της Αθήνας των κοινωνικών ζυμώσεων και δράσεων η κρίση των αξιών κοινωνικής συμπεριφοράς στον κοινόχρηστο χώρο καθιστά τα παιδιά ως την πιο ευάλωτη ομάδα κατοίκων. Οι γονείς, που ίσως δέκα χρόνια πρίν να κρατούσαν τα εργαλεία που έσπασαν το τσιμέντο του πάρκινγκ, καλούνται καθημερινά να αναθεωρούν την επιμονή και την αγάπη για την γειτονιά τους. «Δεν θέλουμε όποιος γεννάει να μετακομίζει. Δεν θέλουμε συνεχώς να χάνουμε τους γείτονες και τους φίλους μας, επειδή γίνονται γονείς».  Η κοινότητα αποκρινόμενη θετικά στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων ξεκίνησε μια σειρά πολλαπλών δράσεων για την επεκταση της παιδικής χαράς ... άλλωστε λένε πως τα παιδιά είναι πάντα οι φορείς του νέου κόσμου, και στα Εξάρχεια θα ήταν ευχής έργο η ιστορία της γειτονιάς να γράφεται από τα ίδια τα παιδιά της.


H μεταμόρφωση του Πάρκου είναι εδω! 

Η απάντηση στα ζητούμενα που προέκυψαν από την νέα διαμόρφωση του Πάρκου ήρθε μ’ ένα καλά οργανωμένο fundraising που τρέχει έως τις 22 Νοεμβρίου 2018 για την μετατροπή του πάρκου σε μία Μεγάλη Παιδική Χαρά, το οποίο έχει δύο μορφές: αυτή του ηλεκτρονικού crowdfunding και αυτή της διάθεσης κουπονιών ενίσχυσης σε χώρους και καταστήματα των Εξαρχείων. 

Ο θετικός αντίκτυπος στα Εξάρχεια από την δράση είναι ήδη δεδομένος μιας και το πρώτο ποσό για την προσθήκη στον χώρο από: κούνιες,παιδικές, κατασκευές, μπασκέτες, τραπέζι πιγκ-πογκ, αυτόματο πότισμα, παγκάκια, τραπέζια, περίφραξη, βελτιωμένος ηλεκτροφωτισμός έχει ήδη εξασφαλιστεί! Παρόλαυτα για την συντήρηση των παραπάνω σε βάθος χρόνου κάθε παραπάνω χρηματικό ποσό είναι εξίσου σημαντικό. Ο καθένας καταλαβαίνει το τεράστιο κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων αλλά της συντήρησής τους. 

Όπως τονίζεται στην ιστοσελίδα του πάρκου: η χρήση του Πάρκου δεν θα αποκλείει κανένα. Θα παραμένει ανοιχτό σε γονείς, παππούδες και παιδιά από νήπια μέχρι εφήβους, ενώ παράλληλα θα διευρυνθούν οι πολλαπλές λειτουργίες του χώρου προς κοινή χρήση της γειτονιάς και πάρα πέρα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι:

H σελίδα της καμπάνιας: Στηρίξτε το Πάρκο της Ναυαρίνου 

Οι άνθρωποι του Πάρκου έχουν κάνει μια υπέροχη προσπάθεια στην επικοινωνία της καμπάνιας. Αξίζει να γνωρίσετε την ιστορία του Πάρκου αλλά και τη λογική του, μέσα από τα βιντεάκια που ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες. Θα τα δείτε όλα στην σελίδα του Πάρκου Ναυαρίνου.

 
 



 

Κουπόνια στήριξης των 2€ και 5€  στα εξής σημεία:
Καφενείο Ναυαρίνου (Ναυαρίνου 17, Αθήνα, έναντι Πάρκου Ναυαρίνου)
Βυσσινόκηπος (Ζωοδόχου Πηγής 27, Αθήνα, έναντι Πάρκου Ναυαρίνου)
Execute (Ζωοδόχου Πηγής 29, Αθήνα, έναντι Πάρκου Ναυαρίνου)
Το Περιβόλι της οικολογίας (Ανδρέα Μεταξά 13-15, Αθήνα)
Μικρό καφέ (Αραχώβης 38, Αθήνα)
Καφενείο / Kafeneio (Στουρνάρη 4, Αθήνα)
Cusco Cafe-bar (Κωλέττη 8, Αθήνα)
Inkhead Tees Athens (Ιπποκράτους 72, Αθήνα)
Εκδόσεις των Συναδέλφων (Καλλιδρομίου 30, Αθήνα)
Καταλαχού, Κοιν.Σ.Επ. (Μαυρομιχάλη 9, Αθήνα)
Bamboo Vegan (Σόλωνος 102, Αθήνα)
Grow Academy (Μαυρομιχάλη 11, Αθήνα)
Lacandona (Ηπίτου 4, Αθήνα)
Ευτοπική Βιβλιοθήκη (Θηβών 353, Αιγάλεω)

Ποιός θα έλεγε δέκα χρόνια πριν πως αυτό το αχαρο τσιμεντένιο κομμάτι γης θα αποτελούσε το πιο πράσινο σημείο των Εξαρχείων σήμερα και ποιος μπορεί να μην φανταστεί να πλημμυρίζει η γειτονιά από παιδικές φωνές σε λίγο καιρό από τώρα.


“Αν δεν αγωνιστούμε να δημιουργήσουμε οι ίδιοι τις ουτοπίες που ονειρευόμαστε, δεν θα υπάρξουν ποτέ”
 



 Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitter

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η αυτοοργανωμένη μουσική ομάδα Punk Against Capitalism μας καλεί στο Κηπάκι Τσαμαδού στο Στέκι Μεταναστ(ρι)ών για μία acoustic punk συναυλία με τη συμμετοχή τεσσάρων εγχώριων σχημάτων.

local

Η ανερχόμενη καλλιτεχνική κοινότητα του Insistrum παρουσιάζει το νέο της επιμελητικό πρότζεκτ στον νέο, χρωματιστό χώρο σύγχρονης τέχνης του Peru Athens, από 8 έως 18 Μαρτίου.

local

H ανοιχτή συνέλευση "Όχι μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων" μας καλεί στην πλατεία για μία ολόκληρη ημέρα με δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό, μουσική, συνελεύσεις και εγχειρήματα της πόλης.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter