Η επινόηση της αειφορίας: Πως επικράτησε το δόγμα της αέναης προόδου [Παρουσίαση βιβλίου]

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται το βιβλίο του Γιώργου Σμπώκου «Η επινόηση της αειφορίας» στο βιβλιοπωλείο «Eπί λέξει» στην Ακαδημίας. Ένα βιβλίο που αμφισβητεί το σύγχρονο αναπτυξιακό δόγμα που επιδιώκει να μας πείσει ότι η οικονομική μεγέθυνση είναι αναπόφευκτη, η περιβαλλοντική διαχείριση ικανοποιητική και ο τρόπος ζωής μας διατηρήσιμος.

Η επινόηση της αειφορίας
Πως επικράτησε το δόγμα της αέναης προόδου


Η αειφόρος ανάπτυξη επινοήθηκε προκειμένου να δώσει διέξοδο στο παρωχημένο καπιταλιστικό μοντέλο. Αποκαθαρμένη από αρνητικές συνδηλώσεις, υποσχέθηκε έλεγχο της ασύδοτης οικονομίας και προστασία του περιβάλλοντος.
 
Στην πραγματικότητα όμως, υποστήριξε μια άτυπη διαιτησία υπέρ της οικονομίας και εις βάρος του περιβάλλοντος. Σε αυτή την προσπάθεια στρατεύτηκαν ακόμα και όργανα του διεθνούς δικαίου όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ και εφαρμόστηκαν διεθνείς συνθήκες, όπως η Συνθήκη Πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή και η Συνθήκη του Κιότο.

Σε αυτό το βιβλίο, ο Γιώργος Σμπώκος αρχικά περιγράφει το πλαίσιο διαμόρ-
φωσης του πρoτύπου για την ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία. Κατόπιν εξετάζει τους μηχανισμούς προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης και συνδέει την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας με τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής και τα μνημόνια συνεργασίας εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Τέλος, αναγνωρίζει στη διεθνοποίηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων μια εξαιρετική αφετηρία αναθεώρησης της αξιακής ιεράρχησης του κόσμου μας.

Πώς μπορούμε όμως να αντισταθούμε σε ένα σύστημα που τόσο μειλίχια δι-
είσδυσε σε κάθε επίπεδο νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας; Κατανοώντας τη βαθύτερη δομή του σύγχρονου οικονομικού δόγματος, ο συγγραφέας επισημαίνει τη θεμελιώδη σημασία του εθνικού Συντάγματος ως το πλέον κατάλληλο μέσο για το μετασχηματισμό των θεσμών της κοινωνίας. Η πολιτική δύναμη, όσο κι αν οι δημόσιες σχέσεις της αειφόρου ανάπτυξης προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, βρίσκεται ακόμη στα χέρια του ενεργού, καλά πληροφορημένου πολίτη.




"Η κατασκευή μιας απειλής στις υπηρεσίες της πολιτικής! Όποτε η εξουσία στόχευε στη λήψη μέτρων που προέβλεπε ότι θα επηρέαζαν τη ζωή των υποκειμένων, έσπευδε πρώτα να πείσει για την αναγκαιότητα των μέτρων προκειμένου να ελεγχθούν οι αναμενόμενες αντιδράσεις. Η κατασκευή μιας απειλής είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται προκειμένου να μεταδοθεί ένα μήνυμα και να χειραγωγηθεί μια συμπεριφορά. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση των ρυθμιστικών υποκειμένων". (Η επινόηση της αειφορίας, σελ. 100)

Ομιλητές
Γιώργος Λιάλιος, δημοσιογράφος
Σοφία Παυλάκη, δικηγόρος ΜΔ

Οι θεματικές γενικά
-επίδραση των μνημονίων στην περιβαλλοντική διαχείριση
-οι περιβαλλοντικές πολιτικές που εφαρμόζονται
-η αειφορία συνταγματικά (α.24)


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Γιώργος Σμπώκος είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής
Ιστορίας Κρήτης και του περιοδικού Περιβάλλον και Δίκαιο. Διδάσκει στο με-
ταπτυχιακό σεμινάριο «Νομικά Περιβάλλοντος» των τμημάτων Βιολογίας και
Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε νομική στα πανεπιστήμια της
Κολωνίας, του Μάρμπουργκ και της Αθήνας και έχει δημοσιεύσει το βιβλίο:
Εφαρμογές μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας, κρατική ρύθμιση και αυτορρύθμιση (Νομική Βιβλιοθήκη, 2011).

//

Bιβλιοπωλείο Eπί λέξει
Ακαδημίας 32, Aθήνα

Ημέρα
9 Δεκεμβρίου 2016

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες
Στο fb page του βιβλίου και των Εκδόσεων Οκτώ


Εικόνα
Η επινόηση της αειφορίας: Πως επικράτησε το δόγμα της αέναης προόδου [Παρουσίαση βιβλίου}

 


Εικόνα
Η επινόηση της αειφορίας: Πως επικράτησε το δόγμα της αέναης προόδου [Παρουσίαση βιβλίου}

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Με συνέπεια και αφοσίωση στο D.I.Y. ήθος και την ελευθεριακή κουλτούρα, θέτοντας ως βασικό άξονα τις αξίες της συμμετοχικότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, η μουσική ομάδα του Punk Against...

local

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo ξαναζωντανεύει μέσα από την παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη και την Θεατρική Ομάδα 2510.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter