"Χρυσός" και τσιμεντένιος τοίχος κατασκευάζεται στο Λόφο του Στρέφη

Ένας τσιμεντένιος τοίχος, για την αντιμετώπιση καταπτώσεων πρανών, αξίας 930.000 ευρώ στον Στρέφη από τον Δήμο Αθηναίων. Αντιδράσεις από τους κατοίκους, ανακοίνωση και καταγγελία από την Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων.

συντάκτης: ζαμάν 

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε να χτίζεται ένας τσιμεντένιος τοίχος ύψους 5 και μήκους 45 μέτρων από τον Δήμο Αθηναίων στο Λόφο του Στρέφη. Σύμφωνα με το δήμο ο τοίχος θα αποτελέσει ένα είδος «κάδου συλλογής πίπτοντος πρανούς». Για την αντιμετώπιση καταπτώσεων πρανών, δηλαδή βροχοπαγίδα, ο Δήμος ξεκίνησε ένα έργο τσιμέντου στα Εξάρχεια.


Σημειώνουμε ότι όταν αναφέρεται σε «αντιμετώπιση» και όχι «ανάπλαση» αυτομάτως απαλλάσσεται από την εκπόνηση οποιασδήποτε περιβαλλοντικής μελέτης για την καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου, πέρα από την υποβάθμιση των ζωών μας με ένα τοίχο στην μοναδική ανάσα πρασίνου στα Εξάρχεια.

Από ότι διαβάζουμε το πρανές, δηλαδή τα χώματα και τα λοιπά επειδή είναι κατηφόρα, έπαψε να πέφτει από το 1988 όταν τοποθετηθηκε πλαστικό δύχτι. Και παρά το ότι κάηκε μέρος του πλέγματος, το οποίο ο Δήμος αρνείται να φτιάξει επί 5ετίας, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2015 δεν υπήρχε καμία επίπτωση στο πρανές, καθώς έχει αναπτυχθεί βλάστηση από δέντρα που έχουν φυτευτεί από τους κατοίκους της γειτονιάς σε αυτό το σημείο.

Λογικό λοιπόν, κάποιοι κάτοικοι που το παρατήρησαν, 30 στο αριθμό, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση του έργου. Ορίστηκε δικάσιμος στις 10 Ιανουαρίου το 2017 και μετά από αυτό ο Δήμος επέσπευσε το σχέδιο επικαλούμενος κινδύνους από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Άρα γιατί χρειάζεται αυτό το τσιμεντένιο έργο στον Στρέφη και γιατί επισπεύθηκε η διαδικασία; Αν δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, ποιόν αφορά και γιατί δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση από το Δήμο; 

Θα μου πεις 930Κ είναι αυτά. 

Απλά φανταστείτε τι θα μπορούσε να γίνει στον Λόφο του Στρέφη με τόσα χρήματα. Τον Λόφο που χρειάζεται καθαρισμό, δεντροφύτευση, τοποθέτηση βανών και τουλάχιστον ενίσχυση του φωτισμού και ανακατασκευή της παιδικής χαράς.  

 
Ξεκίνησαν ήδη οι αντιδράσεις από τους κατοίκους. Η Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων μας καλεί να προλάβουμε τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον αυτή η κατασκευή. Μας καλεί σε συνέλευση κάθε Πέμπτη στις 20.00 στο θεατράκι του Λόφου μέχρι την ακύρωση του έργου.

// 


Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων
 

Στην οδό Ειρήνης Αθηναίας, στην πλαγιά του λόφου του Στρέφη, από τις 13/6 άρχισε να εφαρμόζεται το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την κατασκευή ενός τσιμεντένιου τοίχου, ύψους 5μ, μήκους 45μ και πάχους 0,80μ, όμοιου με αυτούς που συναντάμε σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους μακριά από κατοικημένες περιοχές. Η δικαιολογία που προβάλλεται από τον Δήμο είναι ότι ο τοίχος θα αποτελέσει ένα είδος «κάδου συλλογής πίπτοντος πρανούς». Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι το πρανές έπαψε να πέφτει από το 1998, όταν τοποθετήθηκε πλαστικό δίχτυ. Και ενώ ο Δήμος αρνείται επί 5ετίας να επισκευάσει τμήμα του πλέγματος που κάηκε από αγνώστους, ξαφνικά ξεκινάει την κατασκευή ενός τεράστιου τοίχου από τσιμέντο σε χώρο που τώρα υπάρχουν δέντρα, χωρίς να εκπονήσει καμία περιβαλλοντική μελέτη, αδιαφορώντας για την επίπτωση που θα έχει στο περιβάλλον, και χωρίς να ενημερώσει κανέναν, θεωρώντας προφανώς ότι το έργο αυτό δεν αφορά κανέναν άλλον, πέραν ίσως από τους λήπτες των 930.000 Ευρώ του προϋπολογισμού του.

Παρά την προσφυγή που έγινε στο ακυρωτικό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας από 30 κατοίκους που το έμαθαν τυχαία -αφού όπως αναφέρθηκε δεν πραγματοποιήθηκε καμία σχετική ενημέρωση- και ενώ ορίστηκε δικάσιμος στις 10 Ιανουαρίου 2017, ο Δήμος επέσπευσε το σχέδιό του, επικαλούμενος τυχόν κινδύνους από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, ακόμα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα του φθινοπώρου του 2015 δεν είχαν την παραμικρή επίπτωση στο πρανές, καθώς έχει αναπτυχθεί βλάστηση στο χώρο, όπου από δεκαετίες έχουν φτιαχτεί πεζούλες και φυτευτεί δέντρα από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής των Εξαρχείων. Ευκάλυπτοι, ελιές, θάμνοι και άλλα δέντρα που φτάνουν μέχρι τον δρόμο συγκρατούν το έδαφος, υποδεικνύοντας ότι η φύση από μόνη της μπορεί και θεραπεύει τις βίαιες επεμβάσεις του Δήμου, όπως το κάθετο κόψιμο του λόφου, και τις σκόπιμες -όπως αποδείχτηκε- ενέργειες αδιαφορίας, όπως η μη αποκατάσταση του κατεστραμμένου πλέγματος. Και τώρα, για άλλη μια φορά, όπως έχει γίνει συνήθεια σ’ αυτή την πόλη, τη θέση των δέντρων πρόκειται να πάρει το τσιμέντο. 

Θέλοντας να προλάβουμε τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον η κατασκευή αυτού του τοίχου, και θεωρώντας ότι το θέμα μας αφορά άμεσα όλους, καλούμε σε συνέλευση κάθε Πέμπτη, στις 20:00, στο θεατράκι του Λόφου του Στρέφη, μέχρι την ολοκληρωτική ακύρωση του έργου.

 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Στα δύο διήμερα του 5ου Φεστιβάλ Κιούμπρικ, δημιουργοί ταινιών μικρού μήκους εκθέτουν τις ταινίες τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κιούμπρικ. Μέσα από την ελεύθερη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνικών έργων...

local

Ένα συγγραφικό έργο, που επιθυμεί να ανοίξει διάλογο με τα τρέχοντα κινήματα της πόλης, ενάντια σε μια μητρόπολη που αλλάζει συνεχώς, παρουσιάζεται σε μία εκδήλωση που θα επικεντρωθεί στις πολιτικές της...

local

Η Κατάληψη Στέγης Προσφύγων, Μεταναστών Νοταρά 26 απευθύνει κάλεσμα σε πορεία αλληλεγγύης στο τέλος Μαρτίου.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter