Γράφουν

Αγαπημένα στέκια: Μια βόλτα για φαγητό, ποτό και ξενύχτι στα Εξάρχεια

Στο χαμούλη της πρωτεύουσας αυτό που συνέχεια ψάχνουμε είναι πώς θα ξεφύγουμε. Bγήκαμε, γυρίσαμε και σας συστήνουμε έξι αγαπημένα στέκια για να συλλέξετε και να δημιουργήσετε αναμνήσεις φθινοπωρινές, στην πιο ζωντανή και ανήσυχη γειτονιάς της Αθήνας. Τα Εξάρχεια.

φωτογραφίες: George Fiorakis - advart photos 
 

Λίγο που είμαστε πλέον τόσο μακριά από τα παραλιάκια του καλοκαιριού και τις ιστορίες του παππού στο χωριό, λίγο που ζούμε την καθημερινότητα στο χαμούλη της πρωτεύουσας, αυτό που ψάχνουμε συνέχεια είναι πώς θα ξεφύγουμε, τώρα που μπήκε για τα καλά το φθινόπωρο.

Εκτός από τις βόλτες στις κρυμμένες γωνιές της γκρίζας πόλης που αγαπάμε, από τα πρώτα πράγματα που αναζητούμε μετά την κάθε επιστροφή, εκεί που σίγουρα παίρνουμε δυνάμεις, είναι τα γνώριμα μέρη, με την παρέα μας, όποια και αν είναι αυτή, από γατί/σκυλί ή μουσική, μέχρι τη νέα φίλη τη Βιβή. (έλα κρυαδούλες). Το καλό της υπόθεσης, λοιπόν, του να γυρνάς πίσω στη βάση σου είναι η οικειότητα, τα δικά σου αγαπημένα. Και μιλάμε για τα Εξάρχεια, τη γειτονιά όπου μπορείς να βγεις, να τσιμπήσεις, να πιείς και να ξενυχτήσεις, όποια μέρα και να είναι. 
 
Τα στέκια φυσικά στα Εξάρχεια είναι πολλά, με τη δική τους ιστορία & ταυτότητα, που ανακαλύπτει ο καθένας με τον καιρό. Εμείς μοιραζόμαστε μία από τις βόλτες μας, σε έξι σημεία που έχουμε επισκεφτεί ξανά, και επιφυλασσόμαστε για επόμενες ιστορίες και αφιερώματα.


Οι βόλτες οι ωραίες ξεκινούν και τελειώνουν στους δρόμους, στις πλατείες και στα πάρκα. Οπότε ξεκινάμε με φωτογραφία από το Λόφο του Στρέφη και κατεβαίνουμε προς τα κάτω!


 

Εικόνα
Λόφος Στρέφη

ξεκινάμε από Λόφο και κατεβαίνουμε
 
 

Ίντριγκα 
Δερβενίων 60 & Μπενάκη, Εξάρχεια

Από τα πιο ωραία κομμάτια του να γυρνάς πίσω είναι το να βλέπεις πως τα αγαπημένα σου μαγαζιά παραμένουν σταθερά εκεί. Η Ίντριγκα παραμένει σταθερή αξία από το ’81, για καφέ και σοκολάτα το πρωί, και μπύρα γιατί τι έχει η μπύρα, ή για ένα καλό ποτό το βράδυ, ακούγοντας σωστό ροκ σε όλο του το εύρος. Αυτό που πολλοί προτιμούν, είναι ο πρωινός ή μεσημεριανός καφές στα τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο, χαζεύοντας με την άκρη του ματιού την πολύβουη πλατεία, ενώ βρίσκεσαι σε έναν από τους πεζόδρομους που οδηγούν στον Λόφο, με την παρέα σου ή το βιβλίο σου, πίνοντας βαρελίσια Guinness στην σωστή θερμοκρασία.
 
Η αδυναμία μας:
Ο πάνω χώρος της Ίντριγκας, στον όροφο. Με τη συλλογή των εξωφύλλων του ιστορικού φανζιν Μέρλινς στους τοίχους της. / 
Περισσότερα για την Ίντριγκα στο αφιέρωμα!
 
 


Εικόνα
Ίντριγκα σταθερή αξία


 

Εικόνα
Ίντριγκα - αγαπημένα στέκια

 
 

Αυλή
Μεθώνης 43, Εξάρχεια


H Αυλή κι αν μας θυμίζει κάποιο χωριό της επαρχίας! Με αγαπημένες κλασικές γεύσεις αλλά και μια κουζίνα που το ψάχνει συνέχεια, για να μας προσφέρει πιάτα ιδιαίτερα πέρα από τα κλασικά. Η πιο γρήγορη βόλτα για να ξεσκάσεις από την βουή του κέντρου, ανεξάρτητα από την εποχή, είναι να ανηφορίσεις προς το Στρέφη,  να στρίψεις στην όμορφη οδό Μεθώνης και να χαζέψεις μια άλλη όψη των Εξαρχείων. Μια από τις πιο αγαπημένες. Νεοκλασικά κτίρια, αληθινή γειτονιά και ησυχία, με την Αυλή -σταθερή αξία εδώ και χρόνια- να βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την ατμόσφαιρα της περιοχής. Καλό φαγητό, φρέσκα διαλεχτά υλικά, συχνές εναλλαγές στο μενού και άνθρωποι που γουστάρουν αυτό που κάνουν και το κάνουν καλά. Για όσο ο καιρός το επιτρέπει ακόμα, θα μπορούμε να καθόμαστε στα τραπεζια στην όμορφη αυλίτσα της, δίπλα στο πηγάδι.

Τι μας έμεινε: Η Αυλή το μεσημέρι! Πήγαμε για μεσημεριανό φαγητό, πράγμα που δεν κάνουμε πολύ συχνά, αλλά θα το καθιερώσουμε! Καλές γεύσεις και χαλαρό περιβάλλον, ιδανικό για να κάνεις ένα διάλειμμα για φαγητό, σα να είσαι διακοπές / 
Περισσότερα για την Αυλή στο αφιέρωμα! 
 


Εικόνα
Γευση..πωλείον Αυλή

 

Εικόνα
Γευση..πωλείον Αυλή

 
///// 

 
Διάλειμμα, δείτε ακόμη:


Xάρτης/αφίσα από το καλλιτεχνικό καζάνι των Εξαρχείων

/////

     

Πέντε Δρόμοι
Σουλτάνη 1 & Κωλέττη, Εξάρχεια

Δεν θα γινόταν να έλειπαν οι Πέντε Δρόμοι, στην κάτω γειτονιά της Κωλέττη!Το πετύχαμε σε καλοκαιρινή διάθεση, με τις τζαμαρίες ανοιχτές, και ωραίο βραδινό φωτισμό. Τι να πούμε για τους Πέντε Δρόμους, χαρακτηριστικό μαγαζί που ανανεώνεται συνεχώς και προσφέρεται για ένα σωρό εμπειρίες. Για όλες τις ώρες τις ημέρας, σε άψογο σημείο (ουτεtripadvisor ναμαστε), στην αρχή της περατζάδας Κωλέττη και Μπενάκη, με πολλούς διαφορετικούς χώρους, για μεγαλύτερες παρέες ή πιο μοναχικές ώρες. Θα ακούσεις μουσικές από λόκαλ dj, θα διαλέξεις τι θα πιείς από ένα μεγάλο κατάλογο με επιλεγμένα πάντα, ή θα τσιμπήσεις κάτι από τα καλούδια που ετοιμάζονται, σε ένα από τα πιο προσεγμένα και χαλαρά στέκια της περιοχής. Αναπαυτικές καρέκλες επαρχιακού καφενείου και πρασινάδα στον έξω χώρο, ό,τι πρέπει για να αισθανθούμε για λίγο ξανά σε διακοπές.

Να τσεκάρεις: το πάνω όροφο για να διαβάσεις, να πας με τον υπολογιστή σου ή ακόμη και το μοντελάκι που θέλεις να φτιάξεις. Δεν είναι μπαρ απλά, στέκι είναι / Περισσότερα για τους 5 Δρόμους στο cityguide!

 

Εικόνα
5 δρόμοι


Εικόνα
Πέντε Δρόμοι

 
// 


Δείτε ακόμη: 

- Optic Culture: Δικά μας άτομα μας βάζουν τα γυαλιά στην Θεμιστοκλέους
Αρχιτεκτονική στήλη / Urban Arch Tales
- Ταινία η "Τέχνη του Δρόμου στα Εξάρχεια"
- Μπλε Πολυκατοικία 

//
 

Ατίταμος 
Καποδιστρίου 2, Κάνιγγος

Και επειδή πριν αναφέραμε tripadvisor, ο Ατίταμος είναι ένα μαγαζί σε πάνω από χίλιες καλές κριτικές στην ταξιδιωτική σελίδα. Για να σιγουρευτούμε όμως, μη βασιζόμαστε σε άλλους, και καλά, δοκιμάσαμε πιάτα πολλά και καλά κάναμε. Και μετά πήγαμε ξανά. Είναι ένα μεζεδοπωλείο όντως με πολύ καλό φαγητό και ο Αττίταμος σίγουρα δικαιώνει τον κόσμο που τον επιλέγει σταθερά, ταξιδιώτες και Αθηναίους από όλες τις περιοχές. Στο τέλος του πεζόδρομου της Κωλέττη, απέναντι από το Μαύρο Γάτο, περιτριγυρισμένο από φυτά, ένα κηπάκι που διατηρούν με μεράκι οι άνθρωποι του Ατίταμου. Φτιαγμένο επίσης με αγάπη και πολύ προσοχή, πολλά από τους ίδιους όπως τα ξύλινα τραπέζια, σε μια ατμόσφαιρα που σηκώνει παρέα! 

Τι ξεχωρίσαμε: Τσιμπήστε υποχρεωτικά μια τηγανιά κοτόπουλο αν περάσετε! / Περισσότερα για τον Ατίταμο στην σελίδα cityguide του ινεξάρχειο
   


Εικόνα
Ατίταμος

 

Εικόνα
Ατίταμος Καποδιστρίου

 
 
Beatniks

Κωλέττη 14, Εξάρχεια 

Το αγαπημένο ροκενρολάδικο, το Beatniks είναι από τα πρώτα μαγαζιά που επισκεφτήκαμε μετά την επιστροφή μας και εκεί που συχνά καταλήγουμε. Δώστου μπύρες στην ξύλινη μπάρα, χαμηλός νουάρ φωτισμός και φθινοπωρινό ουίσκι στο πάτωμα σκακιέρα. Αν θες να πιείς ένα χαλαρό ποτό, μπορείς να το επισκεφτείς νωρίς το βράδυ,  για το ζέσταμα της ατμόσφαιρας για τη βραδιά που θα ακολουθήσει! Σιγά σιγά το μπαράκι γεμίζει και καθώς η νύχτα περνάει καταλαβαίνεις τη γλύκα της εμπειρίας του μπαρ, σα να είσαι σε περίοδο ποτοαπαγόρευσης. Ένα ποτάδικο που έχουμε αγαπήσει από όταν άνοιξε και πιστεύουμε ότι ήδη κατάφερε να γίνει ένα αληθινό στέκι των Εξαρχείων.

Save the date: 3 Νοεμβρίου πάρτυ για τα 3 χρόνια Beatniks με μαζεμένους τους αγαπημενους dj του μαγαζιού και δωράκια σπέσιαλ / 
Διαβάστε περισσότερα για το Beatniks στο αφιέρωμα



Εικόνα
Beatniks Road Bar

 

Εικόνα
Beatniks στην Κωλέττη

 
 

Kik Project 
Εμμανουήλ Μπενακη 45, Εξάρχεια
 
Για καφέ, ποτό, κοκτέιλ, αλλά και φαγητό, το Kik, στη γωνία Κωλέττη και Μπενάκη, είναι ένα μέρος κυριολεκτικά για όλες τις ώρες της ημέρας, σε ένα προσεγμένο περιβάλλον. Ανάμεσα στην Σόλωνος και στην Κωλέττη, δεν νιώθεις μόνος αλλά ούτε και περικυκλωμένος. Ιδανικό κρησφυγετάκι, με εσωτερικούς, όμορφα διαμορφωμένους, χώρους, για να πιείς τον καφέ σου ήσυχα το μεσημέρι και να το επισκεφτείς ξανά ακόμη και το ίδιο βράδυ. Γιατί αυτό; Γιατί ο φωτισμός χαμηλώνει, οι μουσικές ωραίες, με καλό φαγητό και σταθερούς djs, σε ενα μαγαζί που μεταμορφώνεται σε πολυσύχναστο μπαρ, με αγαπημένα κοκτέιλ και ροκ διάθεση. 

Τσεκάρετε: Το Kik Project διοργανώνει και άλλες εκδηλώσεις, όπως παζάρι αγοραπωλησίας βινυλίων, θεματικά events και άλλα! / Περισσότερα για το Kik Project από την επίσκεψή μας στο μπαράκι



Εικόνα
Kik Project Μπενάκη

Εικόνα
Kik Project Μπενάκη



// 
Δείτε ακόμη / Βόλτα Κυριακή μεσημέρι στα Εξάρχεια

 

 



φωτογραφίες: George Fiorakis - advart photos
ακολουθήστε το inExarchia στο 
facebookinstagramtwitteryoutube

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η αυτοοργανωμένη μουσική ομάδα Punk Against Capitalism μας καλεί στο Κηπάκι Τσαμαδού στο Στέκι Μεταναστ(ρι)ών για μία acoustic punk συναυλία με τη συμμετοχή τεσσάρων εγχώριων σχημάτων.

local

Η ανερχόμενη καλλιτεχνική κοινότητα του Insistrum παρουσιάζει το νέο της επιμελητικό πρότζεκτ στον νέο, χρωματιστό χώρο σύγχρονης τέχνης του Peru Athens, από 8 έως 18 Μαρτίου.

local

H ανοιχτή συνέλευση "Όχι μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων" μας καλεί στην πλατεία για μία ολόκληρη ημέρα με δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό, μουσική, συνελεύσεις και εγχειρήματα της πόλης.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter