Συντάκτης: Δήμητρα Φ.
Φωτογραφίες: Philip Gavrilakis, George Fiorakis
Τζερεμές: ένας άνθρωπος τεμπέλης, χασομέρης και άχρηστος. Μια χαρά δηλαδή. Κι επειδή όλες οι έννοιες είναι λίγο-πολύ ζήτημα ορισμού, το ωραίο τύπου φοιτητομάγαζο – για νέους και αιώνιους- της οδού Μπενάκη, ο Τζερεμές, έχει περάσει στην εξαρχειώτικη συνείδηση ως το μέρος που αγαπά την τεμπελιά και τη... ρέκλα των φοιτητικών μας χρόνων.
Η Εμμανουήλ Μπενάκη είναι από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους στα Εξάρχεια, για πολλούς και διάφορους λόγους. Είναι ο δρόμος που θα βολτάρεις την πρώτη φορά που θα περάσεις, ψαρωμένος ίσως, από την περιοχή, ο δρόμος που θα αποφύγεις για ένα διάστημα επειδή τον έχεις φάει με το κουτάλι και τελικά, το μέρος που θα επιστρέψεις ξανά, με το σκεπτικό του "παλιού" στα στέκια που σου έμειναν και στις παλιές αναμνήσεις. Εμείς αποφασίσαμε ένα Σάββατο μεσημέρι να καθίσουμε στο Τζερεμέ γι' αυτόν ακριβώς το λόγο: να θυμηθούμε τα παλιά, τις εποχές της φοιτητικής ραστώνης, του "πάμε για καφέ?" και τελικά φύγαμε.. ολομέθυστοι. (άντε, οι μισοί τουλάχιστον..!) Τα τελευταία 5 χρόνια, ο Τζερεμές αποτελεί ένα σταθερό στέκι της περιοχής, σε έναν δρόμο που είναι σημείο συνάντησης από μόνος του.
Στα τραπεζάκια του Τζερεμέ στην Μπενάκη, παλαιότερα οδό Προαστίου
Ο Τζερεμές απ'έξω. Για καφέ ή ρακή από το πρωί αλλά και κουζίνα που μπορείς να παραγγείλεις και στη μιάμιση το βράδυ
*Για την ιστορία νο.1
Η οδός Εμμανουήλ Μπενάκη έχει αυτό το όνομα λίγο λιγότερο απο 100 χρόνια, αφού πριν ονομαζόταν οδός Προαστίου. Συνδυάζει όλα τα στοιχεία της εξαρχειώτικης νοοτροπίας και πολλά από τα κτίριά της θεωρούνται διατηρητέα, όπως εκείνο στη συμβολή Μπενάκη & Αραχώβης, χτισμένο σχεδόν πριν έναν αιώνα.
Οι μικρότερες ηλικίες προτιμούν το Τζερεμέ, γιατί συνδυάζει τη γνωστή... τεμπέλικη ατμόσφαιρα με καθαρά ποτά. Οι μεγαλύτεροι -χωρίς κανένα συγκεκριμένο ηλικιακό πλαίσιο- τον προτιμούν και γιατί τους θυμίζει τα παλιά, και γιατί προσφέρει πολύ περισσότερα απ' όσα φανταζόμασταν σαν φοιτητές: καλομαγειρεμένα πιάτα, ποικιλία και ποιότητα, σε ένα μαγαζί που μπορείς να καθίσεις και να παραγγείλεις στη μιάμιση το βράδυ, που ειναι ανοιχτό τη Μεγάλη Παρασκευή, σε ένα μαγαζί που μπορείς να πιάσεις κουβέντα με τους δίπλα. Και όλα αυτά σε έναν δρόμο στην καρδιά της περιοχής, με τζέρτζελο και φασαρία, στο επίκεντρο της εξαρχειώτικης διάθεσης. Οι τιμές του παραμένουν χαμηλές τόσο, ώστε να μπορούν όλοι να δοκιμάσουν τα ποτά και τη μαγειρική του, αλλά και να μπορεί να προσφέρει ποιοτικές επιλογές.
Και ο Τζερεμές από μέσα με στοιχεία καφενείου σε χωριό και ρετροιστορίες
Και τα πρώτα μεζεδάκια. Το μαγαζί δεν χρησιμοποιεί καθόλου τηγάνια, παρά μόνο φούρνο
Πίσω από τον πάγκο η Χρύσα που αρχικά μας ετοίμασε διάφορα καλούδια και μετά φυσικά έκατσε μαζί μας να τα π(ι)ούμε
Αφού καθίσαμε λοιπόν, αποφασίσαμε να κοιτάξουμε γύρω μας λίγο πιο προσεκτικά απ' ότι πριν. Λίγο ο μικρός χώρος με τα 3-4 τραπέζια, λίγο η διακόσμηση με παλιές συσκευασίες υγρού πιάτων και τενεκέδων από λάδι καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν στοιχεία ορεινού χωριού 50 χρόνια πριν. Και για του λόγου το αληθές, αν κοιτάξει κανείς ψηλά, πάνω από την κουζίνα του μαγαζιού, ο πίνακας εποχής με τους 4 γέροντες σε ένα καφενείο, στην πραγματικότητα απεικονίζει τον παππού του ενός από τους δύο ιδιοκτήτες. Στο εξωτερικό, τα μικρά σιδερένια τραπεζάκια δίνουν επίσης ένα παραδοσιακό στοιχείο και είναι σχεδόνα πάντα γεμάτα, όλες τις ώρες της ημέρας.
Ωπ, τι ωραίος χάρτης είναι αυτός;
Καλή ρακή και κρύα μπύρα. Τζερεμέδες.
------
Άσχετο: Ακολουθήστε το inExarchia | facebook - instagram - twitter - youtube
------
Καπνιστή μπριζόλα, για εμάς το πιο νόστιμο πιάτο. Και δώστου ρακές!
*Για την ιστορία νο.2
Η λέξη τζερεμές είναι τούρκικη (cereme) και έχει διάφορες έννοιες. Μπορεί να σημαίνει το αδικαιολόγητο πρόστιμο (τα κερατιάτικα που λέμε), το πρόστιμο που καταβάλλει κάποιος για να αποκαταστήσει ζημιές, το νωθρό τεμπέλη άνθρωπο ή ακόμα και ένα ανυπάκουο μουλάρι! Μια τούρκικη παροιμία χαρακτηριστικά λέει "Σκότωνε τρελούς, πλήρωνε τζερεμέδες". Κάποιοι υποστηρίζουν πως η λέξη πήρε την έννοια της "ζημιάς" κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Τούρκοι είχαν τοποθετήσει τους Τζερεμέδες, για να εποπτεύουν. Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από ανθρώπους που είχαν εκδιωχθεί από τα χωριά τους για τη ανήθική τους συμπεριφορά και τις ζημιές που τους είχαν προκαλέσει.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το μαγαζί απορρίπτει εντελώς τα... τηγάνια! Τα πιάτα του μαγειρεύονται αποκλειστικά στο φούρνο με παρθένο ελαιόλαδο και τα υλικά, κρέατα, λαχανικά και ψαρικά, προέρχονται από μικρότερους παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Mαλακό, ξυδάτο απάκι, ζουμερή καπνιστή μπριζόλα σε ξύλινη βάση με συνοδευτικά, πίτα καισαρίας με παστουρμά που θα αρέσει σε όλους, άσχετα με το αν είναι φαν του πικάντικου και μελιτζάνα φούρνου με φέτα και ντομάτα, που σερβίρεται σε πήλινο με το που βγεί από το φούρνο. Για όσους προτιμούν ψάρι, ο Τζερεμές σερβίρει επίσης καπνιστό, παστό ή μαρινάτο ψαράκι - αντζούγια, σαρδέλα, γαύρο, τσίρο- , ιδανικούς ρακομεζέδες.
Ρακομεζέδες
-----------
Δείτε ακόμη:
Ίντριγκα -ένα ιστορικό εξαρχειώτικο bar, από το 1981 σταθερή αξία στην Θεμιστοκλέους
-----------
Δείτε ακόμη
Τα παιδιά μας προτείνανε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσουμε τη ρακή του μαγαζιού και δικαιώθηκαν απόλυτα. Καλή ρακή στα 3,5 ευρώ, κατευθείαν από Σητεία, από οικογενειακή παραγωγή. Το μεζεδάκι συνοδεύει απαραίτητα τη ρακή. Υπάρχει επίσης και ωραίο χύμα κρασί από φίλους παραγωγούς στη Θήβα, εμφιαλωμένο λευκό και ροζέ κρασί, μπύρες και ελληνικές ετικέτες αναψυκτικών. O Tζερεμές είναι ένα παρείστικο μαγαζί για όλες τις ώρες, αφού μένει ανοιχτός από τις 11:00 το πρωί μέχρι νωρίς το επόμενο πρωί και σχεδιάζει να επεκτείνει το ωράριό του ακόμα περισσότερο. Η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι αρκετά χαρακτηριστική από μόνη της: άνετη και χαλαρή ατμόσφαιρα.
Και ο Τζερεμές βράδυ
Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που δουλεύουν στο μαγαζί για τα καλούδια που μας πρόσφεραν και την φιλική διάθεση
Συντάκτης: Δήμητρα Φ.
Φωτογραφίες: Philip Gavrilakis, George Fiorakis
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube