Main Nav

Στους Πέντε Δρόμους. Κλασικό,ωραίο, εξαρχειώτικο μαγαζί που παντρεύει το παλιό με το νέο χρόνια τώρα

Σχόλια: 0

Ο χώρος που δημιούργησαν τρεις φίλοι με μεράκι και συνεχίζουν να εξελίσσουν με αφοσίωση. Από το 2007 που το παλιό "καφενείο του Γαλάνη" μεταμορφώθηκε στους  "Πέντε Δρόμους", ένα έμεινε σταθερό, η απλότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει εκπτώσεις στην ποιότητα ή έλλειψη ύφους. Το καφέ-μπυραρία-μπαρ-καφενείο, πες το όπως θέλεις, που απ' τη μεγάλη του τζαμαρία χαζεύεις τα Εξάρχεια και οι περαστικοί κοιτούν προς τα μέσα τις παρέες που κάθονται και πίνουν μια μπύρα ή ένα ρακόμελο.

Στους Πέντε Δρόμους. Κλασικό,ωραίο, εξαρχειώτικο μαγαζί που παντρεύει το παλιό με το νέο χρόνια τώρα

συνέντευξη: Nancy Angelopoulou
φωτογραφίες: Philip Gavrilakis
 

Από τους Πέντε Δρόμους ξεκινά η οδός Σουλτάνη και εκεί συναντιέται με τις οδούς Κωλέττη και Θεμιστοκλέους. Εκεί ο Αντρέας, ο Βλάσης και ο Γιώργος έβαλαν όλη τους την τέχνη για να φτιάξουν ένα στέκι για όλες τις ηλικίες, ένα μαγαζί που σε προσκαλεί στα Εξάρχεια. Εκεί συνάντησαν κι άλλους, φίλους πλέον, από τα γειτονικά μαγαζιά κι έτσι μπορεί πλέον να πει κάποιος ότι υπάρχει μια πιάτσα στην Κωλέττη-Θεμιστοκλέους και τριγύρω με καφενεία, μπιρστρό και ροκενρόλ μαγαζιά και το απαραίτητο ψιλικατζίδικο. Μια μικρή γειτονιά όπου μπορείς να βολτάρεις, να μιλήσεις με κόσμο και να ξενυχτήσεις στα ξεχωριστά δρομάκια των Εξαρχείων. 

Ο Βλάσης μας υποδέχθηκε σαν να γνωριζόμασταν από παλιά! Και αυτός είναι όπως μας είπε ο σκοπός τους. Ένα μαγαζί που νιώθεις οικειότητα. Και πώς δεν θα μπορούσαμε άλλωστε εκεί να μην νιώθουμε οικειότητα; Πόσες φορές στο τηλέφωνο βράδια μετά από κάναδυο ποτά: "– Πού είσαιιι; -Στην Κωλέττη. -Ναι πού; - Στους Πέντε δρόμους μωρέ δίπλα, έλα περιμένω έξω από το Mo." Πίσω στο θέμα μας, ο Βλάσης μας μίλησε για το πάντρεμα του παλιού με το μοντέρνο, το μωσαϊκό στο δάπεδο, τα αντικείμενα που σου θυμίζουν παλιά παντοπωλεία, τα φωτιστικά που σε μεταφέρουν νοητά στο καφέ Νέον, όλα σου δημιουργούν την αίσθηση ότι τα έχεις ξαναδεί: μα σε ελληνική ταινία, μα από προσωπικές εμπειρίες, σε κάποιο χωριό.   



Στους Πέντε Δρόμους Φωτογραφία από το πατάρι στους Πέντε δρόμους 
  
Στους Πέντε Δρόμους Αν και δεν είναι οι πιο ζεστές ημέρες κόσμος και στα τραπεζάκια έξω 
 
Μέσα στους Πέντε Δρόμους έχει ιδιαίτερες γωνιές αλλά και χώρο για μεγάλες παρέες, έχει πιάνο και δυο-τρεις φορές την εβδομάδα ζωντανή μουσική. Μας άρεσει πολύ η βιτρίνα μοντελισμού και όπως μάθαμε γίνονται διάφορες συναντήσεις στο χώρο από λάτρεις του είδους. Υπάρχει και facebook group για να λένε για την τρέλα τους και να κανονίζουν τις συναντήσεις. Οπότε όποιος αγαπάει τον μοντελισμό βρήκε ένα ακόμη στέκι! Φυσικά έχει τραπεζάκια έξω για τις καλές μέρες και ένα όμορφο πατάρι γι' αυτούς που προτιμούν μια σχετική απομόνωση. 

Πίνοντας τον απογευματινό καφέ, η κουβέντα μας πήγε στα επεισόδια, στην κατάσταση γενικότερα, στην Γερμανία, μετά μας γύρισε –φυσικά- στα Εξάρχεια και συγκεκριμένα στο παλιό Studio cafe που διατηρούσε ο Αντρέας και εκεί γνώρισε τον Βλάση. Μιλήσαμε πολύ για μουσική και κάπως έτσι μπήκε στην κουβέντα ο Γιώργος και η ιδιαίτερες ικανότητες του - ή απλά τύχη- να λύνει όλα τα θέματα που προκύπτουν και να βρίσκει αντικείμενα, όπως το πιάνο του μαγαζιού που του παραχώρησαν ευγενικά σε μία μετακόμιση.   

 

Στους Πέντε Δρόμους
Σχετικά νέα προσθήκη: το πιάνο! Συχνά-πυκνά λάιβ μουσικούλα. 

 

Στους Πέντε Δρόμους Μια κατασκευή από την βιτρίνα μοντελισμού που υπάρχει στο μαγαζί. Στο μαγαζί γίνονται μαζώξεις για τους λάτρεις του μοντελισμού. Το καλοσχεδιασμένο αυτό ομοίωμα καραβιού είναι από τον Σπύρο Στρομπούλα, γνωστό ναυπηγό-καλλιτέχνη που έχει περάσει από τα ναυπηγεία στο Πέραμα, Ελευσίνα και Αίγυπτο και έχει αφιερωθεί πλέον στην τέχνη της μικροναυπηγικής. 

  

Στους Πέντε Δρόμους Και σιγά-σιγά το μάτι προς το μπαρ και τις μπύυυρες  
 
 

------

Άσχετο: Ακολουθήστε το inExarchia | facebook - instagram - twitter - youtube

------  


Πέντε δρόμους
 
 
Τέτοιες συζητήσεις δε συνεχίζονται χωρίς αλκοόλ και η κουβέντα φέρνει δίψα που σβήνει μόνο με μπύρα. Το μάτι μας απ' την αρχή είχε πέσει στις  γυαλιστερές κάνουλες της draft και όπως διαπιστώσαμε υπήρχαν πολλές επιλογές, που όπως μας εξήγησε ο Βλάσης, είναι επιλεγμένες με γευστικά κριτήρια. Μπύρες από Γερμανία, Clausthaler, μία lager μπύρα που είναι ψηλά στην πολύ ανταγωνιστική γερμανική αγορά και Weihenstephaner Vitus, ξανθιά ιδιαίτερη μπύρα που ωριμάζει όπως λένε σε παγωμένα κελάρια μοναστηρίου και πολλές μπύρες draft. Σε μπουκάλι πολλές επιλογές από τις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες.
 

# Ξεχωρίσαμε τις πολλές ιδιαίτερες επιλογές για μπουκάλι μπύρας από ελληνικές μικροζυθοποιίες
Ζέος black mac / Μάυρη Weiss από το Άργος
Ζέος fresh pilsner / φρέσκια και απαστερίωτη από το Άργος
Septem golden honey ale / Septem με μέλι ανθεών, διπλής ζύμωσης
Volkan blonde / ξανθιά μπύρα από την Σαντορίνη με άρωμα από ντόπιο μέλι
Βεργίνα Weiss / η γνωστή Βεργίνα σε Weiss από την Κομοτηνή
Blue Island / πιο καλοκαιρινό μπυράκι, από την έζα ζυθοποιία
Corfu real ale bitter-special-pilsner / μπύρες από την Κέρκυρα με πιο ιδιαίτερα αρώματα 

 

Η μπύρα έφτασε στο τραπέζι και μαζί της αντί για πατατάκια ήρθε ένα μπωλ με πατατούλες. Επειδή είχαμε προφανώς πεινάσει, εξετάσαμε τον κατάλογο καλύτερα για να διαλέξουμε ανάμεσα στην πίτα με αλλαντικά ή λαχανικά, μανιταρόπιτα, μία γλυκιά πίτα κρητική με μέλι και κανέλλα, χοιρινό σε πήλινο με sauce μουστάρδας και μπύρας, ρολό κοτόπουλο με γλυκιά σάλτσα και καραμελωμένο κρεμμύδι, πατάτες baby σε δύο επιλογές (μπέικον-μανιτάρια ή barbeque sauce) και ντάκο.    


Στους Πέντε Δρόμους
Άνάμεσα στα άλλα ήπιαμε και Septem μπύρα από Μικροζυθοποιία στην Εύβοια
 
 

Στους Πέντε Δρόμους Και ενώ πίναμε και τρώγαμε, acoustic λάιβ μουσική. Πετύχαμε τους "Λάθε Βιώσας". Με τον Γιώργο Κόλλια στο ούτι, τον Ιγνάτιο Καραμιχάλη  (μπεντίρ, στάμνα, κουρτίνα, τουμπελέκι, ζίλια) και τον Θάνο Κόλλια (ακουστική κιθάρα, φυσαρμόνικα, γιουκαλίλι).
 

Οι περισσότεροι λατρεύουμε τη μπύρα αλλά πρέπει να το παραδεχτούμε ότι σε κάποιους δεν αρέσει ή δε τη θέλουν όλες τις ώρες. Γι' αυτούς στον κατάλογο βρήκαμε εμφιαλωμένο κρασί σε ατομικό ή κανονικό μπουκάλι λευκό, ροζέ και κόκκινο (Ελληνικά Κελάρια), ρακόμελο, ούζο, ρακή, τσίπουρο και επιλογές χωρίς αλκοόλ - ή και με- χύμοι, καφές, σοκολάτα και τσάι από τους Συμπέθερους στη Στουρνάρη (μαγαζί με προιόντα από την Κρήτη). 

 

Και θα αναρωτιέστε μιλήσατε καθόλου ή μόνο πίνατε και τρώγατε;  

Οι 5 Δρόμοι ανήκουν σε μια μικρο-κοινωνία των Εξαρχείων; 

Η γειτονιά μας πιάνει όχι μόνο τον πεζόδρομο της Κωλέττη αλλά και τον Κύκλωπα, το Σχοινοβάτη, το Νάνο, το Preston, το Ποδήλατο, το Revolt, το Σέπια, τον Καραγκιόζη, το Μαύρο Γάτο, το σουβλατζίδικο, το ψιλικατζίδικο του Στέφανου. Ξέρουμε όλοι ότι αν μια γειτονιά είναι έρημη, όση διαφήμιση και να κάνεις δε θα προσεγγίσει ο άλλος το μαγαζί σου, αν όμως η γειτονιά είναι πιάτσα τότε θα έχουμε όλοι κόσμο.  
 
"
Όταν γίνονται φασαρίες καθόμαστε όλοι μαζί πίνοντας τσίπουρα και απλά προσέχουμε μην γίνει καμιά σοβαρή ζημιά. Συμπίπτουν οι απόψεις μας, είναι όλοι άνθρωποι που έφτιαξαν τα μαγαζιά τους μόνοι τους, με τα χέρια τους και τα πονάνε, κατά καιρούς μαζευόμαστε όλοι και συζητάμε ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε μαζί, όπως κάναμε το Πεζόδρομος Κωλέττη - το open air festival, όπως το ονομάσαμε." 


Φιλοδοξούμε το 2016 την άνοιξη, να κάνουμε και το 2ο με τη βοήθεια του ηχολήπτη του Παναγιώτη που μας βοήθησε και την πρώτη φορά. Σκοπός είναι ο κόσμος που περνάει, να μάθει ότι κάτι γίνεται σε αυτό το σημείο κι ας μην κάτσει σε κανένα μαγαζί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. 


 
-----------

Δείτε ακόμη: 
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

-----------  



Στους Πέντε Δρόμους

Όπως μας είπε ο Βλάσης λοιπόν και το διαπιστώσαμε :"δεν λέμε ότι είναι εστιατόριο με σεφ και κουζίνα, αλλά αυτό που σερβίρουμε το έχουμε ψάξει αρκετά, το έχουμε δοκιμάσει και το προτείνουμε" 


Οι Πέντε Δρόμοι αλλάζουν;
 
Αυτή την εποχή, θέλουμε να ξεθωριάσουμε τη λέξη καφενείο, ξεκινήσαμε με αλλαγές στο ντεκόρ σταδιακά, αλλά δε θέλουμε να "πετάξουμε" την ιστορία του μαγαζιού, θέλουμε να είναι μια ομαλή μετάβαση. Το νέο κεφάλαιο των Πέντε Δρόμων αγαπάει τη μπύρα, όμως δε θέλουμε να τη σερβίρουμε με πατατάκια: πριν είχαμε κρύα πιατάκια, τώρα θελήσαμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Στη θέση των chips, σερβίρουμε ως αρχικό συνοδευτικό πατάτες baby βρασμένες σε μία sauce. Στη συνέχεια, αν θέλεις κάτι περισσότερο, προτείνουμε μία επιλογή από πιάτα, χωρίς να λέμε ότι είμαστε εστιατόριο με σεφ και κουζίνα, αλλά αυτό που σερβίρουμε το έχουμε ψάξει αρκετά, το έχουμε δοκιμάσει και το προτείνουμε. Επίσης, αυτό που θα πιεις και αυτό που φας θέλουμε να συμβαδίζει με αυτό που πληρώνεις. 
  
 

Στους Πέντε Δρόμους Οι Πέντε δρόμοι από έξω!

 Στους Πέντε Δρόμους   

Σουλτάνη & Κωλέττη &.. Θεμιστοκλέους! 
 

Πως ήρθε η ιδέα για τα live στο μαγαζί με το πιάνο;

 
Πριν από ένα χρόνο περίπου αποφασίσαμε ότι θέλουμε να βάλουμε ένα πιάνο στο χώρο αλλά οι τιμές ήταν απαγορευτικές.. O τρίτος συνέταιρος ο Γιώργος όμως, την κατάλληλη στιγμή έχει την ικανότητα να βρίσκει ό,τι χρειαζόμαστε! Αρχική μας πρόθεση με το πιάνο ήταν να παίζει ο κόσμος που έρχεται στο μαγαζί και προσπαθήσαμε να το επικοινωνήσουμε από στόμα σε στόμα. Κάποια στιγμή μιλήσαμε με μία κοπέλα που έπαιξε, μας είπε ότι είναι μουσικός και παίζει με ένα φίλο της και κάπως έτσι ξεκινήσαμε τα live.  


"Δίπλα μας είναι και το Music Lab, έχουμε πολύ καλές σχέσεις και με τα παιδιά που φοιτούν και με τους δασκάλους, συνεργαστήκαμε και στα live στον πεζόδρομο της Κωλέττη. Πρόθεσή μας ήταν να δένει το αποτέλεσμα με την περιοχή των Εξαρχείων και να δείχνει ότι τα Εξάρχεια δεν είναι η παρεξηγημένη περιοχή με τις φασαρίες, αλλά ένα μέρος που μπορείς να ακούσεις και να δεις όμορφα πράγματα."  


Ξεκινήσαμε με μικρά σχήματα και έτσι θα παραμείνει, θέλουμε οι μουσικοί να είναι μαζί με τον κόσμο, όχι σε σκηνή. Η ένταση της μουσικής, ακόμα κι όταν είναι ζωντανή, δε θα εμποδίσει την παρέα που ήρθε για να συζητήσει και δε θα υπάρχει έξτρα χρέωση ή εισιτήριο εισόδου για το live.
Αυτή την περίοδο κάνουμε το "2 for the Blues night", που κάτω από τις λέξεις κρύβει την πληροφορία ότι στα 2 ποτά το 3ο το κερνάει το μαγαζί. Προσπαθούμε κάθε Τετάρτη να είναι διαφορετικός ο ήχος, jazz, soft rock, blues, ethnic. Κάθε Παρασκευή έχουμε σταθερά jazz, θέλουμε να γίνει και το Σάββατο μόνιμο, το live διαρκεί 2 ώρες, 9 με 11. Τα σχήματα που εμφανίζονται αλλάζουν, αλλά κρατάμε έναν πυρήνα από μουσικούς με τους οποίους ξεκινήσαμε μαζί αυτή την ιδέα. 
 

Μιλώντας για αλλαγές και μεταβάσεις, τα Εξάρχεια έχουν αλλάξει στα μάτια σας από το 2007 που ξεκινήσατε το μαγαζί;
 
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στη γειτονιά το εξής παράδοξο, έχει ανέβει ο τουρισμός στα Εξάρχεια, είναι τουρίστες που επιλέγουν να μείνουν στα μικρά ξενοδοχεία της περιοχής. Η αρνητική διαφήμιση που έγινε και στο διεθνή Τύπο για την περιοχή, τελικά δεν λειτούργησε μόνο αρνητικά, παρουσίασε το εναλλακτικό στοιχείο των Εξαρχείων. Είναι μια γειτονιά διαχρονικά ζωντανή και στο πακέτο αυτό μπαίνουν και τα επεισόδια, δε μπορείς να διαλέξεις και να κρατήσεις μόνο τα καλά στοιχεία.  


"Είναι μία γειτονιά σε καλλιτεχνικό, πολιτιστικό αναβρασμό συνεχώς, έχει και το χαρακτηριστικό της παλιάς γειτονιάς που όλοι γνωρίζονται, επίσης  δεν περνάει τις φάσεις όπως κάποιες περιοχές που γίνονται εμπορικές για ένα διάστημα."


Ποιο είναι το πιο σημαντικό στους 5 Δρόμους; 

Τα παιδιά που δουλεύουν εδώ, τρέχουν στην ουσία το μαγαζί και με ενδιαφέρει να είναι καλά, να είναι παρέα μεταξύ τους, κι εμείς να δουλεύουμε δίπλα τους σε όλα τα πόστα. Για να φτάσουν όλα τα ωραία σε εσάς και για να νιώσετε οικειότητα δε φτάνει το decor και η μουσική, χρειάζονται άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν. 

 

Στους Πέντε Δρόμους. Κλασικό,ωραίο, εξαρχειώτικο μαγαζί που παντρεύει το παλιό με το νέο χρόνια τώρα  
 

συνέντευξη: Nancy Angelopoulou
φωτογραφίες: Philip Gavrilakis
  

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

Information

Στους Πέντε Δρόμους 
Κωλέττη & Σουλτάνη, Εξάρχεια
210 3800642 


Facebook Page

Ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 2 το βράδυ.
Παρασκευή-Σάββατο κρατάει μέχρι τις 11 το πρωί έως τις 3 το βράδυ

Χάρτης

Σχόλια

Inexarchia © 2014 - Design and Development By: Indyvisuals