κείμενο/φωτογραφίες: Δήμητρα Φασφαλή , George Fiorakis
Αθήνα, κέντρο, Εξάρχεια. Ανάμεσα στη βουή της πόλης και της κίνησης στο σύγχρονο αστικό τοπίο, ο πεζόδρομος της οδού Μεθώνης στα Εξάρχεια είναι ένα από τα σημεία της πόλης που μπορούν να σε μεταφέρουν στην παλιά Αθήνα. Στον αριθμό 43 της οδού Μεθώνης βρίσκεται η Αυλή, αγαπημένο εστιατόριο-στέκι του κόσμου των Εξαρχείων για πάνω από 30 χρόνια: στα τραπέζια της θα συναντήσεις τρεις γενιές ανθρώπων. Όπως είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη μας επίσκεψη, η αυλή είναι η μεταμόρφωση ενός πραγματικού σπιτιού σε ένα ταβερνάκι που διατηρεί όλα τα στοιχεία του προκατόχου του: ζεστό και οικείο περιβάλλον και ένας χώρος που όταν τον επισκεφτείς ξέρεις ότι θα σε φιλοξενήσει για χρόνια.
Το ταβερνάκι έγινε γεύση..πωλείον! Μια βόλτα μας στον όμορφο πεζόδρομο πριν λίγους καιρό μας έβγαλε μπροστά στην Αυλή- και τι να δούμε; Μια έκπληξη για τους θαμώνες του μαγαζιού: πλέον η μικρή αυλή με τα ασπρόμαυρα πλακάκια και το πηγάδι –εκέινο που λένε ότι μέσα έχει/είχε κρυμμένα όπλα από την Κατοχή- γέμισε με τραπεζάκια και κόσμο. Η Αυλή πλέον θα λειτουργεί για όλο τον χρόνο και μάλιστα, η αυλίτσα έξω θα έχει τραπεζάκια για όλον τον χειμώνα, όταν φυσικά ο καιρός το επιτρέπει. Η ταμπέλα, για τους πιο παρατηρητικούς, άλλαξε επίσης, και πλέον η Αυλή έχει γίνει Γευση…πωλείον, με καινούρια πιάτα και γεύσεις, αλλά ταυτόχρονα με την ίδια χαλαρή διάθεση και αγάπη για το φαγητό και τον κόσμο, κρατώντας τις κλασικές αγαπημένες συνταγές.
Ο πεζόδρομος Μεθώνης στα Εξάρχεια, ένα από τα σημεία της πόλης που μπορούν να σε μεταφέρουν στην παλιά Αθήνα
Η Αυλή στην Μεθώνης, αγαπημένο στέκι του κόσμου των Εξαρχείων για πάνω από 30 χρόνια
Η Αυλή πλέον λειτουργεί όλο τον χρόνο και η αυλίτσα έξω με τραπεζάκια για όλο το χειμώνα με τέντα, όταν φυσικά ο καιρός το επιτρέπει
Μιλήσαμε με τον Τάκη που είναι χρόνια στην κουζίνα της Αυλής και υπεύθυνος για τις αλλαγές και την αναδιαμόρφωση του χώρου και του μενού. «Η Αυλή έχει μια ουσιαστική σχέση με τον κόσμο της», όπως λέει. « Αλλάζει, θέλουμε να πειραματιστούμε, να δοκιμάσουμε καινούρια πράγματα, και ακούμε τον κόσμο. Έτσι, παρά τις αλλαγές, συνεχίζει ο κόσμος να προτιμά τα μαγαζιά που εμπιστεύεται.» Ο ίδιος παραμένει πίσω από τους πάγκους της κουζίνας, μαγειρεύοντας πυρετωδώς παρέα με τα υπόλοιπα παιδιά στην κουζίνα: όλοι τους, μάγειρες που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και μοιράζονται τόσο την αγάπη για το μαγειρευτό, όσο και την περιέργεια για κάτι που θα συνδυάζει την παράδοση με το καινούριο. Όπως μας είπε, η κουζίνα νιώθει ότι είναι ο χώρος του και το περιβάλλον που νιώθει άνετα, παρέα με τον Ζώη στα μαγειρέματα, το Φώντα, τον Χριστόφορο, την Καλλιόπη και τον Νίκο.
Ανοιχτή από το μεσημέρι στις 1.30 με καινούργια πιάτα και γεύσεις, σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον..
.. μέχρι αργά το βράδυ πάντα με την ίδια χαλαρή διάθεση και αγάπη για το φαγητό και τον κόσμο, κρατώντας τις κλασικές αγαπημένες συνταγές
Γεύση-πωλείον η Αυλή
Αυτό που τόνισαν είναι ότι θέλουν ο κόσμος να τρώει αλλά και να περνάει καλά στην Αυλή. Και φυσικά σε αυτό βοηθάει και η μουσικούλα με ήχους από ρεμπέτικο μέχρι μπλουζ και earthbound. Όπως μας είπε και ο Τάκης «Παίζουμε τα πάντα. Αλλά τα “δικά μας”, ξέρεις». Τα παιδιά, με καινούριες γεύσεις, φρέσκιες ιδέες και σύντομα καινούρια διακόσμηση με έργα από φίλο καλλιτέχνη, θέλουν να κρατήσουν την παλιά ατμόσφαιρα, προσθέτοντας νέες γευστικές…περιπέτειες για όλα τα γούστα! Κάποια πιάτα παραμένουν ίδια, κάποια εξελίσσονται και άλλα δοκιμάζονται για πρώτη φορά. Ένα πάντως είναι σίγουρο: όποιος έχει προτιμήσει την Αυλή έστω και λίγες φορές, καταλαβαίνει πως το οτιδήποτε καινούριο θα βρίσκεται σε αρμονία με το στυλ και το ύφος του μαγαζιού και κατά συνέπεια του φαγητού. Χωρίς υπερβολές, αλλά με μεράκι και φαντασία, όλα τα πιάτα είναι φτιαγμένα από διαλεγμένα υλικά.
Πίτα με χορταρικά από το φούρνο του Τάκη: Kρεμμυδάκια, καυκαλίθρες, φινόκιο, πράσσο, σέσκουλο, μυρώνια, λαπάτα και διαλεχτή φέτα. Σαν να δοκιμάζεις σε παραδοσιακό χωριό, παρά σε αθηναϊκό στέκι
Σαλάτα με σολωμό και μιξ λαχανικών ένα από τα νέα πιάτα της Αυλής, πέρα από τα κλασικά πιάτα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας
Παπαρδέλες με ψητή μελιτζάνα, μαστέλο Χίου και σάλτσα ντομάτας
------
Άσχετο: Ακολουθήστε το inExarchia | facebook - instagram - twitter - youtube
------
Πλέον, όπως με περηφάνια μας είπε και ο Τάκης, δίνουν ακόμα περισσότερη βάση στα πιάτα ημέρας, και σχεδόν καθημερινά θα υπάρχει κάτι διαφορετικό και ειδικά το Σαββατοκύριακο, ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία. Εμείς στα πιάτα ημέρας πετύχαμε, ανάμεσα σε άλλα, τραγανό φιλέτο λαβράκι και τυροκροκέτες με sweet chilly. Δοκιμάσαμε επίσης μοσχαράκι λεμονάτο με πουρέ καρότο , φωτογραφία δεν έπαιξε, το φάγαμε αμέσως, και φοβερή πίτα με χορταρικά που θυμίζουν περισσότερο μαγειρική σε κάποιο παραδοσιακό χωριό της Ελλάδας, παρά αθηναϊκό στέκι: κρεμμυδάκια, καυκαλίθρες, φινόκιο, πράσο, σέσκουλο, μυρώνια, λαπάτα και διαλεχτή φέτα. Όπως μας είπε ο Τάκης, η χορτόπιτα το χειμώνα έχει ακόμη περισσότερα συστατικά.
Το μενού μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Μια ιδιαίτερη επιλογή για καλοφαγάδες είναι η ζουμερή σπαλομπριζόλα με πατατούλες σωτέ και μυρωδικά και οι παπαρδέλες με ψητή μελιτζάνα, μαστέλο Χίου και σάλτσα ντομάτας. Κάτι ακόμη νέο και ωραίο ήταν οι ντοματοκεφτέδες με σως γιαουρτιού. Γενικότερα, είδαμε κλασικά και σίγουρα πιάτα της Αυλής, αλλά και νέα που θα είναι πλέον στη μάχη της επόμενης παραγγελίας. Προσπαθώντας λοιπόν να αποφασίσουμε τι μας άρεσε περισσότερο, ήρθαν τα γλυκά! Βοηθάει η σοκολάτα στην σκέψη δεν λένε; E… βοήθησε και η μους σοκολάτας και η πανακότα με μαστίχα και γλυκό του κουταλιού βύσσινο, φρέσκα και γευστικά από την Ειρήνη και τον Σταύρο, τους υπεύθυνους για τα γλυκά, που μας είπαν ότι οι επιλογές μπορεί να είναι και διαφορετικές, αναλόγως τις διαθέσεις! (Κάτι για Τιραμισού ακούσαμε!) Γενικότερα αυτό που μας έμεινε είναι να πως να το πούμε.. φαγητό των 25 με των 15, για ένα πλήρες γεύμα..! Σε ένα μαγαζί με την ίδια οικεία ατμόσφαιρα, περισσότερες γεύσεις πέρα από την κλασική ελληνική κουζίνα, που φυσικά την κατέχει, αλλά την ξεπερνά!
Πιάτα και για τους πιο απαιτητικούς, πιάτο ημέρας πετύχαμε λαβράκι τραγανό με φάβα
Και για τους κλασικούς καλοφαγάδες σπαλομπριζόλα μοσχαρίσια με πατατούλες σωτέ
Ο Τάκης πήρε τα μαχαίρια όταν του είπαμε ότι θέλουμε και γλυκάκι
//
Δείτε ακόμη:
- Το Θρυλικό CLUB DECADENCE "Επειδή η Παρακμή συνεχίζεται
- Αφιέρωμα στην Ίντριγκα. Το ιστορικά μπαράκι στην Θεμιστοκλέους
- Στο κτίριο μυστήριο στην Ακαδημίας 58Α
- Κινηματογραφία - ένα οδοιπορικό σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους
//
Στην κουζίνα και στην κουβέντα τσιμπολογούσαμε, ανάμεσα σε άλλα, και τυροκροκέτες με sweet chilli. sweeet
Στον κατάλογο επίσης έρχονται να προστεθούν πολλές καινούριες ετικέτες ελληνικής μπύρας, όπως Ζέος, Εζα Blue Ιsland και Septem Red Ale φρέσκιας παστερίωσης. Αρκετές επιλογές, όλες από μικροζυθοποιείες, από γνωστές μπύρες μέχρι εκείνες που δεν γνωρίζαμε αλλά θα θέλαμε να δοκιμάσουμε. Κάτι που γνωρίζαμε επίσης για την Αυλή και μας κάνει να εκτιμάμε τα παιδιά και τη δουλειά τους ακόμα περισσότερο, είναι ότι συνεχίζουν να στηρίζουν την τοπική αγορά. Τα κρέατά τους είναι όλα από τα ντόπια κρεοπωλεία, λαχανικά από την αγορά της γειτονιάς, όλα διαλεγμένα από λόκαλ μαγαζιά, εκτός απο κάποια συγκεκριμένα που έρχονται από όλη την Ελλάδα, όπως η ρακή από την Κρήτη. Και οι τιμές? Για τον Τάκη, οι λογικές, προσιτές τιμές είναι αδιαπραγμάτευτες. «Ξέρεις, κάποια στιγμή, αν δε μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα, μπορεί να πάρουμε τα πράματά μας και να φύγουμε, αλλά ούτε θέλω, ούτε πιστεύω και τόσο ότι θα γίνει αυτό», όπως χαρακτηριστικά λέει. «Τα Εξάρχεια είναι αγαπημένη περιοχή, ζωντανή, και θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο να τρώει και να περνάει καλά στην Αυλή, κρατώντας ψηλά την ποιότητα και όσο πιο χαμηλά μπορούμε τις τιμές. Αυτό που μετράει για μας είναι η αγάπη για αυτό που κάνουμε φίλε μου- χωρίς αυτό, άστο.. Δε βγαίνει».
Δείτε ακόμη
Στα backstage, σε μια κουζίνα στα Εξάρχεια!
Γλυκά φρέσκα, διαφορετικά αναλόγως τη διάθεση και την ημέρα, από τα παιδιά στην κουζίνα που όλοι έχουν εξελίξει περαιτέρω το αντικείμενο τους, τη μαγειρική, με σπουδές
Στην κουζίνα της Αυλής
Γεύση..πωλείον η Αυλή στην Μεθώνης στα Εξάρχεια
Ένα μαγαζί φιλόξενο, σπιτικό φαγητό με πινελιές, μυρωδιές που κατακλύζουν το χώρο και στο background μουσικούλα της φάσης μας. Και όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον χωρίς κάποια ηλικιακή ταυτότητα, εκεί που στο διπλανό τραπέζι θα βρίσκονται άνθρωποι μιας άλλης γενιάς και θα περνούν το ίδιο καλά με σένα.
Σύνταξη/φωτογραφίες: Δήμητρα Φασφαλή, George Fiorakis
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube