Main Nav

Εύθραυστα δίκτυα: μια έκθεση για τα κλειστά ρολά καταστημάτων της Στοάς 42

Σχόλια: 0
Εύθραυστα δίκτυα: μια έκθεση για τα κλειστά ρολά καταστημάτων της Στοάς 42
ΠΟΤΕ: 28 Μαρτίου με 30 Απριλίου
Τιμή: ελεύθερη είσοδος

Η Στοά 42 παρουσιάζει την έκθεση του Πάνου Προφήτη και της Δέσποινας Χαριτωνίδη "Fragile nets", σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα. Η έκθεση καταπιάνεται με τις αστικές οικολογίες, δηλαδή τα εύθραυστα δίκτυα σχέσεων και αλληλεπιδράσεων στο κέντρο της Αθήνας, με σημείο εκκίνησης τα κλειστά μεταλλικά ρολά των καταστημάτων της στοάς 42, στην Πανεπιστημίου.

Η Stoa42 είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε με στόχο τη στήριξη νέων καλλιτεχνών. Κάθε φορά καλεί έναν καλλιτέχνη ή μια ομάδα καλλιτεχνών να παρουσιάσουν ένα έργο, στα όρια ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο.

Στην έκθεση Fragile Nets, Προφήτης και Χαριτωνίδη βλέπουν το πλέγμα όπως οποιοδήποτε δίκτυο, όποιων διαστάσεων κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Xρησιμοποιείται συχνά στη φυσική για να περιγράψει φυσικά φαινόμενα και την αλληλεπίδρασή τους, όπως η βαρύτητα ή τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Στο επίκεντρο της έκθεσης, βρίσκεται το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του πλέγματος σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η αστική πραγματικότητα. Ως σημείο εκκίνησης χρησιμοποιείται ο ίδιος ο εκθεσιακός χώρος, ένα παλιό κατάστημα με φωτογραφικά είδη, το οποίο λειτούργησε για 40 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας και έκλεισε, όπως και όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις της στοάς, με την αλλαγή της τεχνολογίας, το πέρασμα από την αναλογική στη ψηφιακή φωτογραφία, αλλά και την οικονομική κρίση. Η παρέμβαση των δύο νεαρών καλλιτεχνών στον χώρο είναι αποτέλεσμα στενής παρατήρησης της μετατροπής του αστικού τοπίου και μελέτης της ψυχολογίας των κατοίκων της πόλης. Tα δίκτυα ανθρώπων και διηγήσεων δημιουργούν εύθραυστες αστικές οικολογίες, αλληλοσυνδεόμενες και αλληλεξαρτώμενες.

Η εικόνα των κατεβασμένων σιδερένιων ρολών αναδεικνύεται στη νέα στερεοτυπική εικόνα της Ελλάδας και έρχεται σε αντιπαραβολή με τις διαφημίσεις του ΕΟΤ. Τα σιδερένια ρολά έχουν διττό ρόλο: από τη μία πλευρά, εξασφαλίζουν την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας απέναντι στις διαδηλώσεις που κυριαρχούν στο κέντρο της Αθήνας και επομένως την αίσθηση σιγουριάς, άνεσης και κοινωνικού στάτους. Από την άλλη, μας υπενθυμίζουν τον έλεγχο μιας πατριαρχικής και καπιταλιστικής κοινωνίας, την αστυνόμευση, την συνεχή παρακολούθηση με σύγχρονα μέσα. Αυτά τα καταστήματα δείχνουν να είναι σε μια κατάσταση αναμονής, περιμένοντας ένα συνεχώς αναβαλλόμενο αύριο.

*Το κάλεσμα της έκθεσης στο fb

Stoa42  
Stoa42

O Πάνος Προφήτης (γ. 1988, Αθήνα)
Ζεί και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα και στην Αμβέρσα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Royal Academy of Arts της Αμβέρσας και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση το 2017 στη γκαλερί Annie Gentils Gallery στο Βέλγιο. To 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Young Artist Biennial στην Ανκόνα, Ιταλία και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Περισσότερα έργα του εδώ.

H Δέσποινα Χαριτωνίδη (γ. 1991, Αθήνα)
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε χώρους, όπως το MACRO - Factory Museum of Contemporary Art στη Ρώμη (2013), στο Londonewcastle Project Space (2015), στο Utrecht Centraal Museum (2015) και στο Neu Now Online στο Άμστερνταμ (2016). Μάθετε περισσότερα στη σελίδα της.

 
παλιό κατάστημα Ως σημείο εκκίνησης χρησιμοποιείται ο ίδιος ο εκθεσιακός χώρος, ένα παλιό κατάστημα με φωτογραφικά είδη, το οποίο λειτούργησε για 40 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας και έκλεισε 
 
 

 

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Information

Fragile Nets
Πάνος Προφήτης & Δέσποινα Χαριτωνίδη

Stoa42
Πανεπιστημίου 42, Αθήνα
6936282123

Eγκαίνια
Τετάρτη 28 Μαρτίου, 20.00 – 22.30
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 30 Απριλίου 2018

 

 

Χάρτης

Add comment

Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια

Σχόλια