Main Nav

Σημαδεμένες καρδιές (2016) - του Ράντου Ζούντε

Σχόλια: 0
Σημαδεμένες καρδιές (2016) - του Ράντου Ζούντε
ΠΟΤΕ: Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ
ΤΗΛ.: 21 0331 0820
Τιμή: 3 ευρώ

H καινούρια ταινία του Ράντου Ζούντε, μετά βαλκανικό γουέστερν "Αφερίμ", βασισμένη στο ομώνυμο έργο του ποιητή Μ. Μπλέτσερ, "Σημαδεμένες Καρδιές". Ρουμανικό σινεμά που εντυπωσιάζει για μία ακόμη φορά, μια ταινία γυρισμένη σε ύφος μαύρης κωμωδίας, που κάνει άμεσες αναφορές σε ζητήματα όπως η άνοδος του φασισμού, ο αντισημιτισμός και η πάλη των ιδεών. 

Gallery

Ελεύθερα εμπνευσμένο από το έργο του ποιητή Μ. Μπλέτσερ το «Σημαδεμένες Καρδιές» είναι τοποθετημένο στο ταραγμένο διάστημα του Μεσοπολέμου. Γυρισμένη σε 35mm, σε τετράγωνο κάδρο, με φωτεινά και κομψά χρώματα και με μορφή κλασικού σινεμά, η ταινία του Ράντου Ζούντε κάνει στέρεες αναφορές στα ζητήματα του αντισημιτισμού, της ανόδου του φασισμού και της πάλης των ιδεών, την ώρα που παρακολουθούμε από κοντά έναν καθηλωμένο ήρωα αποφασισμένο να ζήσει.

Διανθισμένο με αποσπάσματα από το έργο του ποιητή, το οποίο συχνά συγκρίνεται με το «Μαγικό Βουνό» του Τόμας Μαν, αλλά και κάδρα-αναφορές σε γνωστούς πίνακες ζωγραφικής, όπως του Ρέμπραντ ή των Γιαν Βαν Άικ και Αντρέα Μαντένια, το «Σημαδεμένες Καρδιές» γιορτάζει το πνεύμα του Μ. Μπλέτσερ σε τόνο μαύρης κωμωδίας και μας αφήνει με μια παράδοξη αίσθηση ελπίδας. Ένα έργο που αναδεικνύει έναν ξεχασμένο Ρουμάνο καλλιτέχνη και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του σήμερα. [Διανομή: Weird Wave]

Σύνοψη
Καλοκαίρι, 1937: Ο νεαρός συγγραφέας Εμανουέλ βρίσκεται για θεραπεία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί, διαβάζει, γράφει, καπνίζει, πίνει και φλερτάρει. Καθώς εξοικειώνεται με τη μελαγχολία της νέας ζωής του, ο Εμανουέλ ανακαλύπτει ότι υπάρχει ακόμα μια ζωή που πρέπει να ζήσει στο έπακρο.   


Τρέιλερ
 


Σημείωμα σκηνοθέτη
Το «Σημαδεμένες Καρδιές» είναι σαν ένα κομμάτι τζαζ – ξεκινά σαν κλασικό κομμάτι και μετά γίνεται όλο και πιο αποπροσανατολιστικό, όλο και πιο σπασμένο. Κάποιοι παραπονιούνται πως δεν υπάρχει ιστορία, πως δεν υπάρχει δραματουργία, ή σύγκρουση. Μου αρέσουν οι αποσπασματικές δομές – με έναν τρόπο είναι πιο πιστές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. [...] Σχεδόν το σύνολο των Ρουμάνων διανοούμενων της εποχής ήταν υπέρ των Ναζί. Το πιο οδυνηρό είναι πως ποτέ δεν κοίταξαν πίσω για να το αποκηρύξουν αυτό… Δεν είμαι ο ίδιος Εβραίος, αλλά τώρα όλοι οι Ρουμάνοι εθνικιστές με θεωρούν έναν “βρωμιάρη” Εβραίο. Με ενδιαφέρει να ασχολούμαι με πράγματα που ήταν κρυμμένα, από τη γενιά μου τουλάχιστον – όπως η σκλαβιά των Ρομά, ή ο αντισημιτισμός της δεκαετίας του ’30. Αυτά τα πράγματα ήταν κρυμμένα από εμάς – στα σχολεία και τα εγχειρίδια ιστορίας. Η Ρουμανία ήταν σύμμαχος της Ναζιστικής Γερμανίας για τέσσερα χρόνια και μόνο σπρος το τέλος του πολέμου άλλαξε αυτό. Αλλά στην κομμουνιστική περίοδο, υπήρχαν τόσες ταινίες, τόσα βιβλία ιστορίας, που μιλούσαν μόνο για τη μάχη ενάντια στους Γερμανούς. Η Ρουμανία έχει μια μακρά παράδοση να βλέπει τον εαυτό της σαν θύμα. Νομίζω πως είναι πιο υγιές να καταλάβεις, πως πρόσεχε, δεν είσαι πάντα το θύμα, μερικές φορές είσαι με τους κακούς. [...]


Συντελεστές
Σενάριο: Ράντου Ζούντε
Σκηνοθεσία: Ράντου Ζούντε
Ηθοποιοί: Λούσιαν Ρους, Ιβάνα Μλαντένοβιτς, Ιλίνκα Χάρνουτ, Σέρμπαν Πάβλου, Μάριαν Ολτεάνου

//

Δείτε ακόμη: 
- Δείτε όλες τις προβολές που έχουμε συγκεντρώσει 
BLADE RUNNER 2049: Μια -ολίγον- αυστηρή κριτική
Η αγαπημένη "Αυλή" στη Μεθώνης 


 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Information

Σινεμά ΑΣΤΟΡ
Σταδίου 28 - Αθήνα

Είσοδος από στοά Κοραή (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)
210 3310820

Ταινία

Σημαδεμένες καρδιές (2016) - Scarred hearts

Προβολές
Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ - 15.00

Τιμή 
Γενική είσοδος: 3 ευρώ

Διάρκεια
141'

Χάρτης

Javascript is required to view this map.

Add comment

Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια

Σχόλια