Main Nav

Δεν Είμαι η Μαντάμ Μποβαρύ (2016) - μια πρωτότυπα γυρισμένη κωμωδία του Ζιαογκάνγκ Φενγκ

Σχόλια: 0
Δεν Είμαι η Μαντάμ Μποβαρύ (2016) - μια πρωτότυπα γυρισμένη κωμωδία του Ζιαογκάνγκ Φενγκ
ΠΟΤΕ: Kάθε ημέρα (εκτός σ/κ)
ΤΗΛ.: 21 0331 0820
Τιμή: 3 ευρώ

Μια καυστική σάτιρα γυρισμένη με πρωτοφανή εικαστική ματιά – ένα κωμικό σχόλιο πάνω στη γραφειοκρατία και τον φόβο των ανδρών απέναντι στην ακούραστη προσπάθεια μιας γυναίκας να τα βάλει με το «Σύστημα».

Gallery

Μια γυναίκα φόβητρο για τους άντρες! Ή αλλιώς μια καυστική και κωμική ιστορία γυρισμένη με πρωτοφανή εικαστική ματιά που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, αλλά και το Βραβείο της Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ του Τορόντο. 

Βασισμένη στο βιβλίο του Ζενγιούν Λιου, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, η ταινία εξετάζει τις συγκρούσεις που προκύπτουν όταν μια κοινωνία εξαρτημένη από ένα σύστημα χάριτος και προσωπικών εξυπηρετήσεων, εξελίσσεται σε μια κοινωνία  που υπακούει σε ένα συστημικό κράτος δικαίου. Η ηρωίδα, χειρίζεται την αντιπαράθεσή της με τον πρώην σύζυγό της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει για να αποκαλύψει τη σημασία του κανόνα δικαίου σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Ενώ ο πρωτότυπος κινεζικός τίτλος, «Δεν είμαι η Παν Τζιλιάν», είναι μια αναφορά στη μυθική φιγούρα της κινεζικής λογοτεχνίας, αρχέτυπο της σατανικής γυναίκας, ο διεθνής τίτλος χρησιμοποιεί ένα άλλο όνομα, που στην Δυτική κουλτούρα, συμβολίζει την άπιστη γυναίκα και σύζυγο, αυτό της Μαντάμ Μποβαρύ.

Η εικαστική προσέγγιση της ιστορίας, είναι τουλάχιστον πρωτοποριακή. Ο Φενγκ, επιλέγει να χρησιμοποιήσει κυκλικό κάδρο στο μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης, δημιουργώντας μια αίσθηση απόστασης και αποξένωσης. Ο θεατής καλείται να παρακολουθήσει την δράση πιο αντικειμενικά, βιώνοντας τις επίπονες αλήθειες που κρύβονται κάτω από τον παραλογισμό της ιστορίας και το σαρκαστικό χιούμορ της ταινίας.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης δηλώνει: «Υπάρχει το γλωσσικό χιούμορ, το χιούμορ σε μια ιστορία και το χιούμορ που υπογραμμίζει την ηθική μιας ιστορίας. Το «Δεν είμαι η Μαντάμ Μποβαρύ», ανήκει στην τρίτη κατηγορία.  


Το τρέιλερ της ταινίαςΥπόθεση
Για να αποκτήσουν ένα διαμέρισμα που παρέχει το κράτος στους νέους που παραμένουν ανύπαντροι, η Λι και ο σύζυγός της παίρνουν ψεύτικο διαζύγιο. Μετά το διαζύγιο όμως, ο άντρας της μετακομίζει στο διαμέρισμα με μία άλλη γυναίκα, την οποία παντρεύεται. Εξαπατημένη και ντροπιασμένη, η Λι, θα ξεκινήσει έναν ατέλειωτο δικαστικό αγώνα, για να αποδείξει την δολοπλοκία του συζύγου της και να αποκαταστήσει την χαμένη της τιμή. Από το μικρό χωριό που ζει, η μάχη της θα φτάσει μέχρι τα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια, στο Πεκίνο. 

 

Λόγια του σκηνοθέτη
Όταν πρωτοδιάβασα το μυθιστόρημα του Ζενγιούν Λιου, «Δεν είμαι η Παν Τζιλιάν», αμέσως είπα ότι είναι ένα θέμα για ταινία! Πάντα μου άρεσαν τα βιβλία του Λιου, γιατί βγάζει μία χιουμοριστική εικόνα της Κίνας, κάτι που θεωρώ πως είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Το κυκλικό κάδρο που αποφάσισα να χρησιμοποιήσω στην ταινία, προέκυψε από τον τρόπο που παρουσιάζονταν οι πίνακες κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Σονγκ. Έτσι, μία κινέζικη ιστορία δίνεται με τον πιο κινέζικο τρόπο στον θεατή! Πολλά από τα σημεία που έγιναν τα γυρίσματα ήταν χωρίς χαρακτήρα κι αυτό με ενοχλούσε. Βάζοντας κάθε σκηνή μέσα σε ένα κύκλο, μπόρεσα να αποκλείσω τα στοιχεία που δεν ήθελα να φαίνονται και να μεταφέρω το επίκεντρο στους χαρακτήρες. Το κυκλικό κάδρο όχι μόνο αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή κινέζικη ζωγραφική αλλά λειτουργεί και ως μία κλειδαρότρυπα για τον θεατή. Όταν κάτι συμβαίνει μέσα από την κλειδαρότρυπα τότε κάτι άλλο συμβαίνει και εκτός από αυτήν. Αυτό δημιουργεί πολλές δημιουργικές προεκτάσεις. Τόσο οι χαρακτήρες όσο και οι θεατές χάνονται μέσα από μία σειρά ατελών πληροφοριών, όπως και η ίδια η πρωταγωνίστρια στη ζωή της.

 
Συντελεστές
Συγγραφείς: Ζενγιούν Λιου, βασισμένο στο “I am not Pan Jinlian”
Σκηνοθέτες: Ζιαογκάνγκ Φενγκ
Ηθοποιοί: Γι Ζανγκ, Γουέι Φαν, Ζόνγκαν Λι, Μπινγκμπινγκ Φαν, Ξιάογκανγκ Φε, Τάο Γκούο, Τζία-γι Ζανγκ, Τσένπενγκ Ντονγκ, Χουά Λίου

//

Δείτε ακόμη
- Ένα Εξαρχειώτικο Graphic Novel - κόμικ Εξάρχεια
- 5 επιλογές με τσοπεράδες, συμμορίες και εφηβικά όνειρα
- Για φαγητό στην Αυλή!

 

 

Ο Πιστός (2016) / The Student  
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Information

Σινεμά ΑΣΤΟΡ
Σταδίου 28 - Αθήνα
Είσοδος από στοά Κοραή (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)
210 3310820

Ταινία
Δεν είμαι η Μαντάμ Μποβαρύ / 
I Am Not Madame Bovary

Προβολές
Από 8 έως 14 Φεβρουαρίου - εκτός Σ/Κ
Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ - 14.50
Μεσημεριανή προβολή

Τιμή 
Γενική είσοδος: 3 ευρώ

Χάρτης

Javascript is required to view this map.

Add comment

Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια

Σχόλια